Eeva Lehtimäen kommentti: Perussuomalaiset ja RKP kipuilevat rajapäätöksen kanssa, mutta eri syistä

Täyttyvätkö kriteerit koko itärajan sulkemiseksi? Pääministeri Orpo vastaa 1:05
Täyttyvätkö kriteerit koko itärajan sulkemiseksi? Pääministeri Orpo vastaa

Keskustelu koko itärajan sulkemisesta nostaa pintaan RKP:n ja perussuomalaisten vanhat jännitteet, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) joutui tänään muistuttamaanRiikka Purraa (ps.) hallituksen ja sen laillisuusvalvojan rooleista. Rajut ulostulot rauhoittavat perussuomalaisten kannattajia, mutta ilahduttavat erityisesti venäläisiä,

Pääministeri Petteri Orpon mukaan Venäjä ei ole rajalla muuttanut käytöstään ja hallitus on pakotettu valmistelemaan seuraavia päätöksiä. 

Suomen ja Ruotsin pääministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa Orpo lupasi lähiaikoina keinoja, joilla turvapaikanhakijoita hyväksikäyttävä Venäjän operaatio saadaan poikki. 

Asian pitäisi olla siis hyvin ja homman hallituksella hanskassa, koska suunnitelmalla on opposition, mutta myös kansalaisten vahva tuki.

Itärajan kiusa voi olla vasta alkua

Keskustelua ei pidä kaihtaa, mutta ei voi kuin ihmetellä, eikö hallituksen keskeisillä ministereillä kestä ns. polla kriittisessä tilanteessa. Varsinkin kun itärajan kiusa voi olla vasta alkua Venäjän pelikirjassa. 

Riikka Purra (ps.) päästeli eilen blogissaan höyryjä oikein olan takaa kuin konsanaan räyhäkäs oppositiopoliitikko, ei kuten valtiovarainministeri ja hallituksen varapääministeri. 

Purkaus herätti laajalti huomiota. 

Purra syytti apulaisoikeuskanslerin laintulkintaa itärajasta ääliöliberaaliksi ja uhkasi, että hallitus kyllä sulkee rajan eli tekee poliittisen päätöksen, jos laillisuusvalvoja ei ymmärrä kansallisen turvallisuuden päälle.

Suomeksi: hallitus kävelee oikeuskanslerin laintulkinnan yli, jos tilanne sitä vaatii.

Orpo joutui ojentamaan hallituksensa ministeriä tiedotustilaisuudessa. Valtioneuvoston jäsenen ei tulisi arvioida oman laillisuusvalvojansa työtä, pääministeri sanoi. 

RKP kipuilee myös 

Pääministerin mukaan yhteistyö raja-asiassa on ollut hyvää.

Ei se ihan saumatonta näytä olevan. 

Orpo joutui kommentoimaan myös opetusministeri Anna-Maja Henrikssonin (rkp) kritiikkiä Helsingin Sanomissa. 

Henrikssonin mukaan ”RKP ei ole lähtenyt sellaiseen hallitukseen, jonka päätökset eivät olisi linjassa oikeuskanslerin näkemysten kanssa”. 

RKP:n puheenjohtaja ja hallituksen johtonelikon jäsen moitti myös sitä, että hän on joutunut lukemaan mahdollisesta itärajan täyssulusta mediasta ilman, että aiheesta on neuvoteltu hallituksessa.

Orpo kiisti puolestaan sen, että RKP olisi jätetty keskustelujen ja valmistelun ulkopuolelle.

Epäselvä viestintä on juuri nyt se, mitä Venäjä kyttää ja toivoo. 

Rajatilanne laintulkintoineen näyttää nostavan pintaan hallitusneuvotteluiden ja hallituksen alkutaipaleen jännitteet perussuomalaisten ja RKP:n välillä.

Purran paineet 

Purra ministereineen on saanut raivokasta palautetta kannattajiltaan siitä miksi itäraja on vuotanut, eikä sitä ole saatu kiinni heti. 

Niinpä railakas blogi oli suunnattu erityisesti omille tukijoille. 

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) muistutti viimeksi tänään, että väännössä on kyse kansallisesta turvallisuudesta, ei turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikasta.

Näin se viestitään hallituksesta, mutta perussuomalaisten kannattajille kyse on juuri jälkimmäisestä.

Lue myös:

    Uusimmat