Yläkouluikäiset pojat onnistuvat entistä paremmin ostamaan tupakkaa – miten se on mahdollista?

Yläkouluikäiset pojat onnistuvat entistä paremmin ostamaan – miten se on mahdollista? 2:15
Miten on mahdollista, että alaikäiset saavat ostettua tupakkaa valvonnasta huolimatta? Katso video!

Yläkoulupojat ovat onnistuneet korona-aikana ostamaan tupakkaa kaupoista aiempaa useammin, selviää THL:n kouluterveyskyselystä. Suomessa on nyt alueita ja kaupunkeja, joissa joka neljäs tupakoiva yläkouluikäinen poika kertoo ostavansa itse savukkeensa kaupasta, kioskista tai huoltamolta.

MTV Uutiset perkasi kouluterveyskyselyn tupakkatulokset. Selvisi, että sen lisäksi, että yläkouluikäisten poikien tupakanpoltto ei enää vähene, kymmenissä kunnissa teinipoikien tupakointi on korona-aikana yleistynyt. Tupakkaa näyttää myös saavan entistä paremmin.

Viime vuosikymmenen lopulla teinipoikien tupakkaostot onnistuttiin saamaan suotuisaan laskuun. Vuonna 2017 tupakoivista yläkouluikäisistä (8.-9. luokat) vajaat 14 prosenttia kertoi ostavansa itse tupakkansa kaupasta, huoltamolta tai kioskista ja vuonna luku 2019 alle 11 prosenttia. Tuore luku on yli 14 prosenttia. 

Esimerkiksi Kymenlaaksossa kyseisen ryhmän tupakoivien kauppaostajien määrä on kahdessa vuodessa yli kaksinkertaistunut, Oulussa ja Päijät-Hämeessä liki kolminkertaistunut, Rovaniemellä viisinkertaistunut. 

Monissa kunnissa kehitys oli suotuisaa ennen vuotta 2019. Esimerkiksi juuri Rovaniemellä lukema näytti vuonna 2017 noin 20 prosenttia. Mutta esimerkiksi Tampereella ja Espoossa käyrä on ollut kasva jo ennen vuotta 2019. Kouluterveyskysely tehdään kahden vuoden välein. 

Onko tupakkakulttuuri sukupuolittunutta tässä mielessä?

– Kyllä se on. Alaikäiset pojat onnistuvat tyttöjä useammin ostamaan tupakkaa vähittäismyyntipaikoista, kertoo THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollila.  

Esimerkiksi Helsingissä, Länsi-Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Tampereella noin joka viides yläkouluikäinen tupakoiva poika kertoo ostavansa savukkeensa itse kaupasta, kioskista tai huoltamolta – Espoossa ja Päijät-Hämeessä noin joka neljäs. 

Alle 30-vuotiaan näköisiltä kysytään paperit

Miten yläkouluikäinen voi saada kaupoista tupakkaa, vaikka lain pitäisi estää sen?

– Parannettavaa tässä näyttää olevan. Osin se voi liittyä kiireeseen tai jonoihin  vähittäismyyntipaikoissa, Ollila toteaa.

Savukkeiden myyntipaikoissa on periaate, että alle 30-vuotiaan näköisiltä kysytään henkilöllisyystodistus. 

– Meidän ainoa tavoite on se, että yhdellekään alaikäiselle ei myydä. Kaupoissa kysytään erittäin tarkasti papereita tupakka- ja alkoholiostojen yhteydessä, kertoo toimitusjohtaja Kari Luoto Päivittäistavarakauppa PTY ry:stä. 

Valtaosa nuorista ostaa tupakat välittäjän kautta

Suurin osa alaikäisistä tupakoijista saa tupakat niin, että hommaan kuuluu välittäjä.

– Nuori sopii itseään vanhemman kanssa ostosta. Hakija, tuttu tai tuntematon, hakee tupakat, rahaa tai muuta vastinetta vastaan, Ollila kertoo.

 – Nuoret löytävät välittäjiä sieltä, missä vietetään paljon aikaa – myös sosiaalisen median kautta. 

THL:n mukaan tupakan oston alaikäraja pitäisi nostaa 20 vuoteen. Jos näin tapahtuisi, Suomi ottaisi ensimmäisenä maana askeleen kohti Euroopan tupakoimattoman sukupolven tavoitetta, summaa erityisasiantuntija. 

MTV kävi läpi poikien tupakkatilanteen – kymmenissä kunnissa korona-aika lisännyt tupakointia 2:18
MTV kävi läpi poikien tupakkatilanteen – kymmenissä kunnissa korona-aika lisännyt tupakointia.

Lue myös:

    Uusimmat