Yksivuotias norppa kuoli verkkoihin: "Ikäisekseen todella pieni"

Suomen luonnonsuojeluliitto ilmoitti Twitter-tilillään todella pienikokoisen norpan kuolleen verkkoihin. Kalastusverkot aiheuttavat norppien kuolemia ympäri vuoden.

Norppa on erittäin uhanalainen ja Suomen ainoa kotoperäinen nisäkäs. Ilmastonmuutos lisää vähälumisia talvia ja heikentää saimaannorpan pesimisolosuhteita. Ne kuutit, jotka selviävät hengissä voivat olla heikkokuntoisia ja niillä on iso riski jäädä verkkoihin. Nyt kuollut norppa oli vain 22-kiloinen. Se oli ikäisekseen todella pieni. Sen olisi pitänyt painaa 35 – 40 kiloa.

Kalanpyydykset norppien uhkana

Tilastojen mukaan kolmasosa kaikista havaituista norppien kalanpyydyskuolemista on johtunut talviverkoista. Norpat tukehtuvat jäädessään kiinni verkkoihin. Kalanpyydyskuolemien ehkäiseminen on tehokkain tapa vähentää norppien kuolleisuutta. Norppakanta on vain muutaman yksilön varassa useilla vesistöalueilla

Verkkokalastusta pitäisi rajoittaa heinäkuuhun asti 

Nykyiset verkkokalastusrajoitukset merkittävimmillä norppien pesimäalueilla astuvat voimaan huhtikuun puolessa välissä. Ongelma on, että ne päättyvät jo kesäkuun lopussa eivätkä ole voimassa kaikilla saimaannorpan levinneisyysalueilla.

Uusi kalastusrajoitusasetus tulee voimaan huhtikuussa. Suomen Luonnonsuojeluliitto vetoaakin hallitukseen, että se suojelisi norppia seuraavalla viisivuotiskaudella jatkamalla verkkokalastusrajoituksia heinäkuulle. Rajoituksiin pitäisi ottaa mukaan myös muikkuverkot.

Katso myös: 

Norpat, sääksit ja monet muut eläimet keräsivät tänä vuonna ennätysyleisön – katso upea koostevideo eri kuukausilta 3:01

Norpat, sääksit ja monet muut eläimet keräsivät tänä vuonna ennätysyleisön – katso upea koostevideo eri kuukausilta

Lue myös:

    Uusimmat