Saimaannorppia turvaava verkkokalastuskielto voimaan Saimaalla – pyydykset vaarallisimpia kokemattomille kuuteille

Saimaalla on astunut tänään maanantaina voimaan verkkokalastuskielto saimaannorpan tärkeimmillä elinalueilla.

Verkkokalastuskielto kestää kesäkuun loppuun. Solmuväliltään alle 22 millimetrisiä muikkuverkkoja saa kuitenkin alkaa käyttää jo 21. kesäkuuta.

Saimaalla on voimassa ympäri vuoden pyydysrajoituksia saimaannorpan kannan turvaamiseksi. Pyydyskiellot sekä keväinen verkkokalastuskielto koskevat suurta osaa Saimaasta.

Metsähallituksen mukaan tämän hetken kanta-arvio saimaannorpalle on noin 480 yksilöä.

Vuosittain kalanpyydyksiin hukkuu Metsähallitukselle tehtyjen ilmoitusten mukaan keskimäärin viisi norppaa, mutta Metsähallitus arvioi määrän olevan todellisuudessa korkeampi.

WWF: Verkot vaarallisia ympäri vuoden

Kalaverkot ovat saimaannorpalle vaarallisia ympäri vuoden, WWF muistuttaa.

–Tänäkin keväänä jo kaksi norppaa on hukkunut verkkoihin rajoitusalueella. Vetoamme Saimaalla kalastavia jättämään verkot kuivalle maalle myös rajoitusajan ulkopuolella ja kalastamaan norppaturvallisella katiskalla, jonka nielu ei leviä yli 15 senttiä suuremmaksi, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki toteaa tiedotteessa. 

Verkkokalastuskiellolla suojellaan kokemattomia ja pienikokoisia saimaannorpan poikasia eli kuutteja, jotka takertuvat ja hukkuvat helposti verkkoihin. Kalanpyydysten aiheuttama kuolleisuus on erittäin uhanalaisen saimaannorpan suurin uhka. 

Verkot vaarallisimpia kokemattomille kuuteille

Saimaannorpan kuutit syntyvät helmi–maaliskuussa, ja emot vieroittavat poikasensa huhti–toukokuun aikana.

– On ehdottoman tärkeää, että norppien suojaksi säädettyä verkkokalastusrajoitusta noudatetaan. Saimaalla ui loppukeväällä ja alkukesällä toivottavasti paljon pieniä kuutteja, jotka juuri emosta vieroitettuina ja kokemattomina ovat vaarassa hukkua verkkoihin, Niinimäki sanoo.

Kalaverkkojen lisäksi norppaa uhkaavat ilmastonmuutoksen myötä lumi- ja jääoloiltaan epävakaiksi muuttuneet talvet.

Juttua päivitetty WWF:n kommenteilla 15.4.2024 kello 17.50.

Lue myös:

    Uusimmat