Yksityisiä WhatsApp-ryhmiä löytyi Google-haulla – liittymislinkki toimi porsaanreikänä

Näin otat kuvakaappauksen superhelposti 0:26
Oletko koskaan toivonut, että voisit ottaa kuvakaappauksen helpommin? Vastaus ongelmaasi piileskelee jo Windowsissasi!

Googlesta löytyvän liittymislinkin avulla kuka vain voi liittyä WhatsApp-ryhmään ja nähdä esimerkiksi osanottajien puhelinnumerot.

Yksityinen WhatsApp-ryhmäsi ei välttämättä ole niin salainen kuin luulit. Toimittajana työskentelevä Jordan Wildon kertoi Twitterissä, että yksityisiä WhatsApp-ryhmiä on mahdollista löytää Googlen hakutuloksista. Mies kirjoitti paljastuksesta myös saksalaiselle DW-nettisivulle.

– Kutsu ryhmään linkillä -ominaisuus sallii Googlen indeksoida ryhmiä, ja ne ovat yleisesti tarjolla ympäri nettiä. Villeillä hakusanoilla voit nopeasti löytää aika... Kiinnostavia ryhmiä, Jordan kirjoittaa.

Hän oli onnistunut löytämään esimerkiksi ryhmän, jonka nimi viittasi alastonvideoiden lähettelemiseen.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Liittyjä näkee puhelinnumerot ja aiempia viestejä 

Ongelma on ollut tiedossa jo vuonna 2019.

Tietojen löytyminen on ongelmallista, sillä liittymislinkin avulla kuka vain voi liittyä ryhmään ja nähdä välittömästi esimerkiksi osanottajien puhelinnumerot ja aiempia viestejä. Linkin kautta liittyminen onnistuu ilman, että sihen tarvitaan erikseen lupaa.

Tietojen paljastuminen voi olla ryhmän osallistujille myös vaaraksi: DW-sivusto löysi testissään esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ryhmän maasta, jossa vähemmistöihin kuuluvien kokema väkivalta on yleistä.

WhatsApp-ryhmän osanottajat voi tarkastaa ryhmän tiedoista. Kutsulinkin voi myös resetoida, jolloin edellinen linkki lakkaa toimimasta.

Linkkiä "ei pitäisi jakaa nettisivulla, jolle yleisöllä on pääsy"

Ryhmä saattoi päätyä Googleen, jos kutsulinkki liitettiin paikkaan, josta hakukonejätti voi sen löytää.

Independent-lehden mukaan WhatsApp kommentoi asiaa todeten, että kutsulinkkiominaisuus toimii kuten sen kuuluisikin. WhatsAppin mukaan kaikki netissä jaettu sisältö on haettavissa, joten liittymislinkkiä ei pitäisikään jakaa julkisesti netissä.

– Linkkejä, joita käyttäjä haluaa jakaa yksityisesti tuntemiensa ja luottamiensa ihmisten kanssa, ei pitäisi jakaa nettisivulla, jolle yleisöllä on pääsy, WhatsAppin edustaja kuvaili.

Private Internet Access-sivuston mukaan WhatsApp lisäsi yksityisyyshuolien levittyä ryhmien linkkeihin Googlen noindex-tagin, joka estää sivujen indeksoimisen Googlessa. Linkki voi kuitenkin silti päätyä toisiin hakukoneisiin, kuten DuckDuckGohon tai Bingiin.

Kymmeniä tuhansia ryhmiä edelleen löydettävissä

DW-sivuston testin mukaan Googlesta poistamisen jälkeenkin netistä saattoi edelleen löytää 60 000 "yksityistä" ryhmää. Joidenkin ryhmien kuvaukset olivat todella häiritseviä; osassa jopa kerskailtiin, että ryhmässä jaetaan sisältöä esimerkiksi "aidosta seksuaaliväkivallasta".

DW testasi satunnaisesti tuhatta linkkiä, joista 427 oli aktiivisia keskusteluryhmiä. Nimien perusteella ryhmät oli tarkoitettu muun muassa koululuokille, lääketieteen opiskelijoille, yrityksille ja pornolle.

Ryhmän nimen ja esimerkiksi sen luojan kuvan ja numeron näki myös ryhmään liittymättä. Liittymällä ryhmiin DW olisi saanut tietoonsa 256 henkilön tietoja.

Lue myös:

    Uusimmat