Mainos

Yksityisiä vuokranantajia toivotaan avuksi maahantulijoiden asuntopulaan

Asiantuntijaryhmä ehdottaa uutta välivuokrausmallia yhdeksi ratkaisuksi kasvavaan asuntopulaan. Asuntoja tarvitaan lähikuukausina kiireesti varsinkin oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille.

Välivuokrausmalli tarkoittaisi sitä, että asunnon omistaja vuokraisi asuntonsa yleishyödylliselle organisaatiolle, joka jälleenvuokraisi sen asunnottomalle. Välivuokraajina olisivat esimerkiksi Y-säätiö ja halukkaat kaupungit. Ne ottaisivat vastuuta asunnon kunnossa pysymisestä ja takaisivat kohtuullisen vuokratason.

Epävirallinen asiantuntijaryhmä on pohtinut viime kuukausien aikana ripeällä aikataululla keinoja, joilla löydettäisiin asuntoja nopeasti.

Tuhannet vailla asuntoa

Sisäministeriön arvion mukaan viime vuonna Suomeen saapuneista 32 500 turvapaikanhakijasta arviolta 30-35 prosenttia saa oleskeluluvan ja jää asumaan Suomeen. Ainakin noin 10 000-12 000 ihmiselle tarvitaan siis asunto lähikuukausien aikana.

Tämän lisäksi Suomessa on jo ennestään asunnottomia. Viimeisimmän, vuoden 2014 tiedon mukaan ilman vakinaista asuntoa oli noin 7 000-8 000 ihmistä.

Ehdotukset tänään vastaanottanut ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) piti keinovalikoimaa hyvänä.

– Tämä on samalla viesti yhteiskunnalle, että maahanmuuttajien asuntotarve otetaan vakavasti, Tiilikainen sanoi.

Ympäristöministeriön erityisasiantuntijan Peter Fredrikssonin vetämä asiantuntijaryhmä arvioi, että kohtuuhintaista asumista edistävän ARA:n asuntoja on tyhjänä noin 7200. Niistä noin 2000:ta voitaisiin ryhmän mukaan käyttää tähän tarkoitukseen.

Vauhtia toivotaan myös rakentamiseen, mutta siitä ei ole luvassa apua akuuttiin asuntopulaan. Siksi asuntoja pyritään ensihätään löytämään esimerkiksi välivuokrausmallilla. Pilotti tästä käynnistyy Espoossa jo maaliskuun alussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.