Yksityiset ihmiset testamenttaavat järjestöille valtavia summia – Suomen Kulttuurirahaston saama suurin lahjoitus on huimat 9 miljoonaa euroa!

Suomalaiset testamenttaavat vuosittain miljoonia euroja erilaisille yleishyödyllisille säätiöille ja järjestöille. Testamenttilahjoitusten kärjessä on Suomen kulttuurirahasto, joka on vastaanottanut viimeisten viiden vuoden aikana yli 50 miljoonaa euroa, kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelma.

Viiden jälkeen -ohjelma kysyi viideltätoista eri yhdistykseltä, säätiöltä ja järjestöltä kuinka paljon ne ovat saaneet testamenttilahjoituksia yksityishenkilöiltä. Osa järjestöistä on perinyt vuodessa useita miljoonia.

Viiden jälkeen kysyi myös, kuinka iso on ollut suurin järjestöjen saama yksittäinen perintölahjoitus.

Kulttuurirahasto ylivoimainen ykkönen

Erilaisten järjestöjen yksityishenkilöiltä saamien perintöeurojen summat ovat kasvaneet huimasti vuosien aikana.

Mittavimmat lahjoitukset ovat kilahtaneet Suomen Kulttuurirahaston kassaan. Viimeisen viiden vuoden aikana säätiö on saanut testamenttilahjoituksina yli 50 miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen lahjoitus Kulttuurirahastolle on ollut huikeat yhdeksän miljoonaa euroa.

Syöpäsäätiöille myös miljoonia vuosittain

Syöpäsäätiön yhdistykset saa huomattavia lahjoituksia, vuosittain noin kuusi miljoonaa euroa. Testamenttien suuruus vaihtelee sadasta tuhannesta satoihin tuhansiin euroihin.

Myös kirkolliset järjestöt ovat saaneet osansa perintölahjoituksista. Kirkon Ulkomaanavulle on lahjoitettu viidessä vuodessa yli neljä miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen lahjoitus on ollut miljoona euroa.

Lasten oikeuksia edistävä Pelastakaa Lapset on saanut vuosittain vähintään 700 000 euron testamenttauksia. Viime vuonna se sai kaikkiaan lähes 2,4 miljoonan potti.

Ihmisoikeusjärjestöjen lahjoitukset vaatimattomia

Ihmisoikeuksien parissa toimivien tahojen saamat perinnöt ovat olleet vaatimattomia. Esimerkiksi Suomen Amnesty on kerännyt viidessä vuodessa vain reilut 100 000 euroa.

Suomen luonnonsuojeluliitto on aikoinaan saanut yli kahden miljoonan euron testamenttilahjoituksen. Viime vuosina liitto on kuitenkin saanut tyytyä noin 200 000 euron yhteissummaan.

Ympäristöjärjestöistä esimerkiksi Greenpeace on saanut viiden vuoden aikana perintölahjoituksia hieman yli 20 000 euron edestä.

Sen sijaan Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY on yksi tasaisen varmoista testamenttilahjoitusten saajista. Se on saanut monena vuonna perintölahjoituksina vähintään puolen miljoonan euron summia.

Miten perintölahjoitukset käytetään?

Usein testamenttilahjoitus on merkittävä osa saajan varainhankintaa. Esimerkiksi miljoonaperintöjä vuodesta toiseen saaneen Suomen kulttuurirahaston koko pääoma on peräisin testamenteista ja lahjoituksista.

Testamentin laatija voi asettaa tarkatkin ohjeet ja ehdot perintövarojen käyttämiseen. Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitolle vuosia sitten yli kahden miljoonan euron maatilan lahjoittanut henkilö laati hyvin tarkat ohjeet siitä, miten rahoilla perustetaan luonnonsuojelun mallitila.

Viiden jälkeen käsittelee perintölahjoituksia tänään torstaina kello 17 alkavassa lähetyksessä MTV3-kanavalla.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja