Yhdysvaltain pankkiongelmat heijastuivat myös Eurooppaan – pääanalyytikko rauhoittelee: "En olisi kovin huolissani"

Pitääkö eurooppalaisten pankkien tilanteesta olla huolissaan Yhdysvaltojen pankkiongelmien vuoksi? 3:50
Pitääkö eurooppalaisten pankkien tilanteesta olla huolissaan Yhdysvaltojen pankkiongelmien vuoksi? Katso Nordean pääanalyytikon arvio.

Nordean pääanalyytikko uskoo tänään poikkeuksellisesti laskeneen euriborin jäävän pieneksi kupruksi.

Nordean pääanalyytikon Jan Von Gerichin mukaan viime päivien markkinaliikkeiden perusteella Yhdysvaltojen pankkien ongelmat ovat heijastuneet nopeasti myös eurooppalaisiin pankkeihin.

– Siinä mielessä epäiltiin myös eurooppalaisen pankkijärjestelmän tilaa. Jos mietitään oikeata tilaa ja katsotaan aikavälin markkinaheilunnan yli, en itse olisi ainakaan eurooppalaisista pankeista ja etenkään pohjoismaisten pankkien tilanteesta kovin huolissani, von Gerich kertoo Kymmenen Uutisissa. 

Von Gerich pitää suomalaispankkien nykyistä kriisinsietokykyä hyvänä ja parempana kuin finanssikriisin aikana, kun pankkeja kaatui Euroopassa.

Euribor laski reippaasti

Vuoden euribor oli tänään 0,35 prosenttiyksikköä alempi kuin eilen. Jatkuuko lasku vielä vai onko suunta takaisin ylös?

– Tämähän oli kyseisen koron kaikkien aikojen suurin päiväliike eli puhutaan poikkeuksellisesta tilanteesta, von Gerich toteaa.

Von Gerichin mukaan euriborin lasku oli odotettavissa, sillä se heijastelee viiveellä markkinoiden tilannetta. Hän uskoo laskun jäävän pieneksi kupruksi.

– Epävarmuus varmaan lähitulevaisuudessa jatkuu, mutta en lähtisi laskemaan sen varaan, että korot olisivat nyt kääntyneet laskuun, vaan todennäköisesti tämän päivän tasoilta kiivetään vielä ylöspäin.

Von Gerich näkee inflaationäkymät vielä korkeana.

– Euroopan keskuspankki tekee rahapolitiikkaa euroalueen inflaatiotilanteen perusteella ja, jos katsotaan siellä alla olevia hintapaineita, ne ovat olleet viime kuukausina kasvussa. Keskuspankissa inflaatiotavoite on kaksi ja olemme moninkertaisesti niissä lukemissa, joten on vielä pitkä matka, kunnes inflaatio on taltutettu.

Lue myös:

    Uusimmat