Yksinkertaisella muutoksella valoa ja raikkauttaa 80-luvun kesämökkiin

Valkoinen maali tekee ihmeitä vanhoille puupinnoille. Jo pelkän katon maalaamalla saat lisää valoa ja raikkauttaa vanhaan tilaan. Muistatko vielä tämän T.i.l.a.-ohjelman muutoksen, jossa 80-luvulla rakennettu kesämökki maalattiin sisältä täysin valkoiseksi?

Pelkästään valkoisella, tuoreella maalilla voi saada ihmeitä aikaan 80-luvulle jumahtaneen kesämökin sisustuksessa. Lakattu mänty ei ole ollut sisustuksessa pinnalla aikoihin ja se voi viedä koko kesämökin menneisiin vuosikymmeniin.

Jos haluat, voit korostaa ajankuvaa päivittämällä myös muuta sisustusta 80-luvun tyylin mukaisesti, mutta tähän päivään kesämökkiä voi sutia valkoisella maalilla.

Lattiaan kannattaa valita paksun ja peittävän maalin sijaan kuultomaali, jotta yleisilme säilyy keveänä ja siivoaminen helpottuu – tukkoon maalatulla lattialla nimittäin näkyy pöly ja lika herkästi, eikä kesämökillä ole mukava olla jatkuvasti puhdistuspuuhissa.

Vaalean eri sävyt hyötykäyttöön

Muutoksen suunnitellut Antti Nikkinen valitsi peittävien maalien yleissävyksi lämpimänvaalean kaksi eri tummuusastetta seuraamaan lattiapinnan sävyä. Koska ulkoa tuleva valo saa ikkunaseinät näyttämään vastavalossa tummemmilta ja tilan ahtaammalta, ikkunaseinät maalattiin vaaleammiksi ja korkealla oleva katto tummemmaksi. Näin tilaan saatiin vaakasuuntaista avaruutta.

Jos tilan kaikki pinnat olisi maalannut yhdellä tummuusasteella, tilasta olisi tullut muodottomampi. Tilaan maalatut "varjot" loivat muodon tilaan. Tätä kahden tummuusasteen käyttöä ei silmin juurikaan havaitse, mutta tilassa oltaessa sen tuntee.

Kahdessa vaiheessa rakennetun mökin ulkoseinä on aikoinaan laajennuksen yhteydessä muuttunut olohuoneen ja ruokahuoneen väliseksi sisäväliseinäksi. Entistä ulkoseinää korostettiin maalaamalla se hieman tummemmaksi. Muutos on osa rakennuksen historiaa ja sen haluttiin näkyvän.

Ruokaryhmä ja huonekalut saavat uutta maalia

Myös huonekaluja voi ja kannattaa maalata myös kesämökillä. Valkoista rytmittämään sopivat hienosti mustan ja harmaan sävyt. T.i.l.a.n muutoksessa vanhaa ruokaryhmää päiviettiin haavarungon vihreällä maalilla.

Selkeytä kesämökin sisustusta myös riisumalla turhat tavarat pois. Usein suomalaiset vievät kesämökille sen, mitä eivät tarvitse ykköskodissa, mutta on hyvä muistaa ettei kesämökin ole tarkoitus olla rojuvarasto – miksi säilyttää sielläkään mitään ylimääräistä?

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja