Yksinkertainen muutos liikennevaloihin säästäisi ihmishenkiä – "saatava kokeiluun Suomessa!"

Viime aikoina olemme saaneet lukea useita ikäviä uutisia läheltä piti -tilanteista tai jopa kuolemaan johtaneista suojatieonnettomuuksista. Olisiko tässä yksinkertainen ratkaisu turvallisuuden parantamiseen?

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvattomuus varsinkin valo-ohjatuissa risteyksissä herättää paljon keskustelua.

Liikenneopettaja, yrittäjä Jiri Kattelus Parolan Autokoulusta ehdottaa Suomeen kokeiltavaksi useissa Euroopan maissa käytössä olevaa vilkkuvaa vihreää valoa autoilijoille.

– Liikennevalojen vihreä valo muutetaan vilkkumaan muutaman kerran ennen kuin valo vaihtuu keltaiselle ja siitä punaiselle. Näin autoilija ehtii hyvissä ajoin seuraamaan liikennevaloa.

Tämän kaltainen valo-ohjaus on käytössä muun muassa Ruotsissa.

Parantaa suojateiden turvallisuutta

Ongelmia syntyy erityisesti isoissa liikennevalo-ohjatuissa risteyksissä, kun valo vaihtuu keltaiselle ja kuljettaja jatkaa ajamista risteykseen.

– Kun valo vaihtuu keltaiselle, kuljettaja jatkaa matkaansa koska on omasta mielestään niin lähellä risteysaluetta. Vaaratilanne syntyy risteyksen jälkimmäisellä suojatiellä, jonka valo on ehtinyt jo vaihtua vihreälle - kevyenliikenteen valossa kun on vain punainen ja vihreä.

– Vilkkuva valo autoilijoille kiinnittäisi riittävän ajoissa kuljettajan huomion, jolloin ehtii hidastamaan ja jopa talvella saada ajoneuvo pysähtymään ennen risteystä! Kattelus painottaa.

Yksinkertainen toimenpide

Vilkkuvalojen käyttöönotto Suomessa olisi Katteluksen mukaan erittäin helppo ja halpa toteuttaa. Se on mahdollista toteuttaa, jos vain oikea tahtotila löytyy.

– Koko järjestelmä saadaan hoidettua pienillä asennustöillä jo olemassa oleviin valo-opasteisiin. Mitään uutta ei tarvitse rakentaa, jolloin ratkaisun kustannusvaikutukset ovat todella pienet.

– Nyt olisi äärettömän tärkeää, että muutama iso kaupunki lähtisi kokeilemaan tätä. Emme koskaan saavuta mitään uutta liikenneturvallisuuspuolella, jos meillä ei ole mahdollisuutta kokeilla ja ryhtyä heti toimeen.

Lue myös:

    Uusimmat