Yksinhuoltaja Laura sai perheen arjen toimimaan tekemällä muutoksen ajattelutavassaan: "Aluksi tuntui pahalta, kuulla siitä"

0:39
Näin taltutat uhmaikäisen kiukun jo ennen, kun se ehtii kunnolla alkaakaan.

Supernannyn ensimmäisessä jaksossa tavataan Laura ja hänen perheensä. Pia Penttala antaa Lauralle kultaisen vinkin, jonka avulla perheen arki muuttuu. 

Perheiden sankari, Supernanny Pia Penttala palaa auttamaan perheitä, jotka kaipaavat neuvoja lastensa kanssa arjen haasteisiin.

Supernanny Suomi palaa Maikkarin torstai-iltoihin 11.2. alkaen. Luvassa on liikuttavia kohtaamisia ja tunteiden törmäyksiä, kun perheen sääntöjä ja siteitä vahvistetaan. Jämäkän lempeä Pia Penttala avaa uusia näkökulmia vanhemmuuteen ja opettaa erilaisia tapoja toimia perheen parhaaksi.

Ohjelmasarjan kolmannella kaudella Supernannyn tie vie uusien perheiden lisäksi myös tapaamaan vanhoja tuttuja, jotka kaipaavat evästystä muuttuneissa elämäntilanteissa. Tällä kaudella Supernanny vierailee myös useamman yksinhuoltajan luona etsimässä ratkaisuja yhden vanhemman perheiden elämään.

Ensimmäisessä jaksossa Supernanny vierailee Espoossa Poikolaisten perheessä, jossa yksinhuoltaja Laura pyörittää eron jälkeen nelihenkisen perheen elämää. Perheeseen kuuluvat kaksivuotias Nova, pian viisi vuotta täyttävä Seela sekä kuusivuotias Isla. Lisäksi Novan isä Tony on ajoittain mukana perheen arjessa.

Supernanny vieraili perheen luona syksyllä. Sitä ennen helmikuussa 2020 Laura ja hänen miehensä Tony olivat päätyneet eroon ja koko perhe oli uuden edessä.

Vaikka perheen perusarki olikin kunnossa, kaipasi Laura apua uuden elämäntilanteen edessä. Kolmen tytön kanssa yksin jäänyt äiti yritti ohjata ammattilaisen ottein herkkää eskarilaista, väsymättä sähläävää keskimmäistä ja öisin valvottavaa kuopusta. 

Eron jälkeen rakennettu korttitalo oli jatkuvasti romahtamispisteessä, ja väsymys ja vastuu painoivat yksinäisillä harteilla. Yön pimeinä tunteina Laura päätti laittaa hakemuksen ohjelmaan ja sai pian kuulla, että apua on tulossa.

– Ennen kuvausten alkua perheessämme oli hektinen ja rauhaton meno. Itselläni oli hieman sellainen suhtautuminen, että kunhan vaan selvitään päivästä toiseen.

– Ero tulee aina shokkina ja vaatii oman aikansa parantua. Siinä oli paljon asioita, joita piti itse käsitellä ja toisaalta käsitellä lasten kanssa. Kumppani, jonka kanssa olimme jakaneet arjen vastuut puoliksi ei enää ollutkaan siinä. Nukutukset, sairastelut ja muut jäivät minun vastuulle. Se oli todella uuvuttava tilanne, Laura muistelee.

Supernanny seurasi perheen arkea päivän ajan ja huomasi, että suurin ongelma oli se, että yksin jäänyt Laura pyrki suorittamaan arkea eikä pystynyt olemaan läsnä lasten arjessa.

– Aluksi se tuntui  pahalta, kun Pia sanoi minulle suoraan, että en ole tarpeeksi läsnä lasten toimissa vaikka olenkin saatavilla. Sitten tajusin, että kyllä siinä piilee totuuden siemen. Vaikka olin ollut fyysisesti mukana heidän arjessa, niin minulla oli jatkuvasti jotakin muuta tekemistä.

– Aluksi ajattelin, että meidän isoin ongelma on nukkumaan meneminen, mutta se ratkesikin pienillä asioilla. Isoin työ on itselläni yhä edessä, että pystyn oikeasti rauhoittumaan ja olemaan läsnä hetkessä. Tiedostan, että se ottaa aikaa.

Lapsiin Lauran läsnäolo on heijastunut pelkästään positiivisesti. Pienetkin asiat ja hetket yhdessä lapsen kanssa ovat helpottaneet heidän oloaan eroprosessin keskellä. 

– Kyllä ohjelmasta oli iso apu. Opin pysähtymään arkeen ja hyväksymään sen, että ei koko ajan tarvitse suorittaa. Olin jotenkin iskostanut itselleni sen, että nyt eron jälkeen minun on korvattava kaksi ihmistä. Laitettava pyykit, tiskit ja hoidettava lapset.

Vaikka Supernanny Pia Penttalan säännöissä ja neuvoissa oli paljon hyvää, jäi Lauraa yksi sääntö kaivertamaan.

–  Kun Pia kehotti meitä ulkoilemaan enemmän, koin, että se ei mennyt ihan nappiin, sillä ulkoilemme normaalisti joka päivä lasten kanssa. Kuvausten aikana ulkoilu kuitenkin jäi vähemmälle, joten luonnollisesti se näytti Piallekin siltä, että emme juurikaan ulkoile. Sen vuoksi ohjelmassa ei siihen enää palattukaan, Laura kertoo.  

Laura saa itse vertaistukea arkeensa muun muassa somen kautta. Hän seuraa äitejä, jotka näyttävät arjesta myös sen realistisen puolen. Sen kun kaikki ei olekaan siloteltua ja siistiä eivätkä lapset aina käyttäydy esimerkillisesti.

Uudenlainen arki on lähtenyt sujumaan ja Laura on tyytyväinen, että uskalsi pyytää apua. Hän haluaa muistuttaa myös muita vanhempia hakemaan matalalla kynnyksellä apua, mikäli arki tuntuu haastavalta. 

– Tällä hetkellä me voimme hyvin. Eihän asiat hetkessä korjaudu, mutta nyt meillä on työkaluja työstää ja käsitellä niitä. Eron jälkeen minun ja Tonyn välit korjaantuivat pikku hiljaa siihen pisteeseen, että pystyimme jälleen olemaan tekemisissä toistemme kanssa. Nyt olemme saaneet asiat rullaamaan, mutta se vaati paljon aikaa ja asioiden käsittelyä. Me pärjäämme kyllä tällä meidän tyttöenergialla. Rakastetaan toisiamme enemmän kun mitään muuta, Laura sanoo.

Supernanny Suomi MTV3-kanavalla torstaisin 11.2. klo 21 alkaen. Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja C More -suoratoistopalvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja