Yksi vitamiini voi puolittaa päänsärkyjen määrän

Kärsitkö päänsärystä useamman kerran kuukaudessa? Kannattaa kokeilla syödä enemmän B-vitamiinia.

Yhdysvaltain kansallisen lääketieteen kirjastossa (NLM) julkaistu tutkimus kertoo, että päänsärkyjen määrän voi puolittaa varsin yksinkertaisella keinolla: syömällä B-vitamiinilisää.

Tutkimuksessa annettiin ryhmälle migreenikkoja 400 milligrammaa riboflaviinia eli B2-vitamiinia kerran päivässä kuuden kuukauden ajan. Tutkimuksen lopussa osallistujat kertoivat, että päänsärkyjen määrä oli puolittunut vitamiinilisän käytön aikana. Päänsärkyjen voimakkuuteen käytöllä ei ollut vaikutusta.

Myös Käypä hoito -sivuilla kerrotaan, että B2-vitamiini on korkeilla annoksilla osoittautunut tehokkaaksi migreenin estäjäksi. Kannattaa huomata, että uudessakin tutkimuksessa osallistujille annettiin riboflaviinia huomattavasti yli suositellun päivittäisannoksen, joka on Suomessa aikuisilla naisilla 1,2–1,3 milligrammaa vuorokaudessa ja aikuisilla miehillä 1,3–1,6 milligrammaa vuorokaudessa.

Suomessa esimerkiksi 200 milligramman B2-vitamiinitabletteja saa erityisluvalla. Jos päivittäinen vitamiinilisä tuntuu auttavan päänsärkyihin, annoksen nostamisesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Luonnostaan B2-vitamiinia löytyy esimerkiksi maksasta, kananmunista, maitotuotteista, manteleista, pavuista, vihanneksista, sienistä ja lihasta.

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla

Huomenta Suomen juontaja Nina Rahkola kävi ohjelmaa varten verikokeissa, jonka tuloksia selviteltiin lähetyksessä maaliskuussa 2017 yhdessä lääketieteen tohtori Matti Kiurun kanssa.

15:18

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja