Yksi hyvä vanhempi ei riitä – toinen voi epäonnistuessaan pilata lapsuuden

Tutkijat seurasivat 12–20-vuotiaita lapsia muun muassa videoimalla lasten ja vanhempien vuorovaikutustilanteita. Jo yksi liian tiukka vanhempi voi pilata kasvatustyön tulokset. 

Millainen vanhempi olet? Oletko sinä tiukkis, kumppanisi lepsu – tai toisin päin?

Vanhemmuutta kannattaa todella pohtia, sillä yliopistotutkimuksen mukaan jo yksi liian tiukka vanhempi voi pilata kasvatustyön tulokset, kertoo parenting.com.

Tutkijat seurasivat 12–20-vuotiaita lapsia muun muassa videoimalla lasten ja vanhempien vuorovaikutustilanteita. Tiukalla vanhemmalla tarkoitetaan tutkimuksessa vanhempia, jotka torjuvat lasta, pakottavat lapsia tekemään jotakin, tai jotka ovat fyysisesti aggressivisia tai itsekeskeisiä.

Social Science and Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan tiukkojen vanhempien lapset kärsivät muita todennäköisemmin ylipainosta, tai heidän fyysinen terveytensä on todennäköisemmin huono. Tulos piti paikkansa, vaikka vain toinen vanhempi olisi ollut jyrkkä.

Valitettavasti vanhemmat eivät aina ymmärrä olevansa liian jyrkkiä.

– Taistelemme oman huoltajamme luomaa tunnesidettä vastaan, tutkimusta tehnyt tutkija kommentoi.

Ihminen siis toistaa kotoa oppimaansa vanhemmuuden mallia, vaikka se olisi huono.

– Jos tunnustamme, että toiminta vahingoittaa lasta, saamalla täytyy tunnustaa, että meitä rakastanut vanhempi saattoi tehdä meille itsellemme jotakin vahingollista.

Liian jyrkkä vanhemmuus on yhdistetty myös krooniseen stressiin, joka voi vahingoittaa lapsen vielä kehittyviä aivoja. Muutos käytöksessä siis todella kannattaa.

Milloin äiti hermostuu? Suomalaislapset kertovat:

Pelko varjostaa monia ihmissuhteita:

Pelon varjossa väkivaltaisessa lähisuhteessa 25:54

Lue myös:

    Uusimmat