Yhdysvaltain supertiistaista tulossa antikliimaksi

Supertiistai Yhdysvalloissa – toistakymmentä osavaltiota äänestää puolueiden presidenttiehdokkaasta 2:06
Supertiistai Yhdysvalloissa – toistakymmentä osavaltiota äänestää puolueiden presidenttiehdokkaasta.

Ellei ihmeitä tapahdu, marraskuun presidentinvaaleista odotetaan demokraattien Joe Bidenin ja republikaanien Donald Trumpin uusintaottelua.

Yhdysvalloissa molemmat suuret puolueet järjestävät tänään esivaalinsa ja vaalikokouksensa samanaikaisesti useissa osavaltioissa niin kutsuttuna supertiistaina. 

Jaossa on merkittävä osa valitsijamiesäänistä, joilla puolueiden presidenttiehdokkaat valitaan kesän puoluekokouksissa. 

Tänä vuonna tiistaina kisataan 15 osavaltiossa sekä yhdellä territoriolla Amerikan Samoassa. Lisäksi demokraattien postiäänestyksen tulos Iowassa selviää tiistaina.

Supertiistain tuloslaskenta alkaa vasta keskiviikkona aamuyöllä Suomen aikaa.

Päivässä on perinteisesti suuren poliittisen urheilujuhlan tunnelmaa, mutta tänä vuonna sitä pidetään antikliimaksina, sillä molempien puolueiden ehdokkaat ovat jo käytännössä selvät. 

Marraskuun presidentinvaaleista odotetaan demokraattien Joe Bidenin, 81, ja republikaanien Donald Trumpin, 77, uusintaottelua.

Haley pysynyt sitkeänä

Istuvaa presidentti Bidenia ei ole vakavissaan haastettu oman puolueen sisältä, ja Trumpin viimeisen haastajan Nikki Haleyn menestys on ollut heikkoa tähän mennessä pidetyissä esivaaleissa.

New York Timesin vaaliseurannan mukaan tänä vuonna ennen supertiistaita on republikaanien esivaaleissa jaettu 300 valitsijamiehen äänet, ja supertiistai pumppaa potin 1 174 valitsijamieheen. Voittoon riittää 1 215 ääntä, eli supertiistain tulos on käytännössä ratkaiseva.

Supertiistain aattona Trumpilla oli kasassa 244 valitsijamiestä ja Nikki Haleylla 43. Vielä ennen supertiistaita Trump on voittamassa republikaanien vaalikokouksen Pohjois-Dakotassa, kertovat muun muassa Politico ja NBC.

Entinen YK-lähettiläs Haley voitti kampanjansa ensimmäiset esivaalit pääkaupungissa Washingtonissa sunnuntaina. 

Moni odotti Haleyn luopuvan kisasta jo ennen supertiistaita, ja päivästä odotetaan nyt viimeistä naulaa hänen arkkuunsa. Erityisen nöyryyttävän tappion Haley kärsi helmikuun lopulla omassa kotiosavaltiossaan Etelä-Carolinassa, jossa hän hävisi Trumpille noin 20 prosenttiyksiköllä. Helmikuun tappioiden jälkeenkin Haley kuitenkin vakuutteli "taistelun jatkuvan".

Lue myös:

    Uusimmat