Sudanin ex-pääministeri varoitti maata uhkaavasta sisällissodasta – taisteluissa kuollut yli 500 ihmistä

Raskaat taistelut Sudanin armeijan joukkojen ja niitä vastustavien puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä raivosivat sunnuntaina jo kolmatta viikkoa.

Tilanne maassa on vakava. Maan entinen pääministeri Abdalla Hamdok varoitti tilanteen voivan kärjistyä yhdeksi maailman pahimmista sisällissodista, jos taisteluita ei pysäytetä ajoissa. YK:n ruokaohjelman mukaan maata uhkaa myös nälänhätä.

Hamdokin mukaan kukaan ei selviä taisteluista voittajana.

– Siksi niiden täytyy loppua, hän kiteytti.

Hamdok kuvaili tämänhetkistä konfliktia järjettömäksi ja mahdollista sisällissotaa painajaiseksi, jolla olisi vakavia seurauksia. Ex-pääministerin mukaan Syyrian, Jemenin ja Libyan sodat kalpenevat Sudanin rinnalla, jos sisällissota syttyy.

Ensimmäinen Punaisen Ristin avustuslento saapui maahan

Taistelut ovat saaneet Sudanissa aikaan akuutin ruokapulan, ja miljoonien asukkaiden arvellaan kärsivän peruselintarvikkeiden puutteesta. YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP varoitti nälänhädän uhkaavan miljoonia ihmisiä maassa, jossa noin 15 miljoonaa ihmistä on jo muutenkin jatkuvan ruoka-avun varassa.

Taisteluissa tiedetään varmuudella kuolleen pitkälti yli 500 ihmistä ja haavoittuneen noin 4 600. Sudanin terveysministeriön ilmoittamat luvut ovat kuitenkin todennäköisesti aivan liian pieniä, koska valtaosaa sairaaloista ei voida käyttää.

Sunnuntaina Sudaniin laskeutui ensimmäinen kansainvälisen Punaisen Ristin avustuslento. Järjestön mukaan koneessa oli muun muassa lääkintävälineistöä Sudanin sairaaloihin ja Sudanin Punaisen Puolikuun vapaaehtoisia.

Taisteluja käydään terveysministeriön mukaan kahdessatoista Sudanin kahdeksastatoista osavaltiosta.

Sudanin taistelut alkoivat huhtikuun puolivälissä, kun armeijan komentajan Abdel Fattah al-Burhanin ja hänen varamiehensä, kenraali Mohamed Hamdan Daglon pitkään jatkuneet erimielisyydet Daglon komentamien RSF-joukkojen sulauttamisesta Sudanin armeijaan kärjistyivät avoimeksi yhteenotoksi.

Lue myös:

    Uusimmat