YK:n pääsihteeri jätti G7-kokouksesta perinnöksi ilmaston hätätilan: "Olemme paljon pahemmassa jamassa kuin Pariisissa"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres patistaa valtioita kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan kuin Pariisin ilmastosopimuksessa luvattiin.

– On ehdottoman tärkeää, että maat tekevät enemmän, kuin mitä Pariisissa luvattiin, koska Pariisissa luvatut toimet eivät ole tarpeeksi, Guterres sanoi YK:n tiedotteessa. Guterres puhui maanantaina G7-kokouksen päätteeksi Ranskan Biarritzissa.

Guterres ennakoi puheessaan tulevaa YK:n ilmastokokousta, joka järjestetään Yhdysvalloissa New Yorkissa syyskuussa. Guterres muistutti puheensa alussa, että heinäkuu oli kuumin koko mittaushistoriassa. Lisäksi hän nosti esimerkiksi Grönlannin jäätikön dramaattisen sulamisen ja että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on korkeampi kuin koskaan ennen ihmisten elinaikana.

– Eli tämä on todella ilmaston hätätila. Olemme paljon pahemmassa tilanteessa kuin olimme Pariisissa.

Hän penäsi, että maat sitoutuisivat olemaan hiilineutraaleja vuoteen 2050 mennessä. Guterresin mukaan G7-kokous oli erinomainen tilaisuus vedota kansainvälisen yhteisön sitoutumiseen.

– Nuoret ovat viitoittaneet tietä, ja me aloitamme YK:n ilmastokokouksen nuorten ilmastokokouksella. Kuitenkin meidän, erityisesti G7-maiden, täytyy antaa myönteistä erimerkkiä, Guterres kannusti.

G7-maat eli Yhdysvallat, Britannia, Kanada, Ranska, Saksa, Italia ja Japani kokoustivat Ranskan Biarritzissa lauantaista maanantaihin.

Lue myös:

    Uusimmat