Yli 70 valtion johtajat virtuaalisessa ilmastokokouksessa – "Voiko kukaan kiistää, että olemme kohtaamassa hätätilan?"

YK:n pääsihteeri vaatii maailman valtioita julistamaan ilmastohätätilan 1:50
YK:n pääsihteeri vaatii maailman valtioita julistamaan ilmastohätätilan.

YK:n pääsihteeri António Guterres kehottaa maailman johtajia julistamaan ilmastohätätilan.Maailman valtioiden johtajat ovat parhaillaan koolla virtuaalisessa ilmastokokouksessa, jonka tarkoituksena on nopeuttaa valtioiden toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kokouksessa ääneen pääsevät ne valtiot, jotka kertovat uusista ilmastolupauksistaan. Suomen puheenvuoron piti pääministeri Sanna Marin.

Tämänvuotinen YK:n ilmastokokous on peruttu koronapandemian takia. Sen sijaan yli 70 valtion johtajat kokoontuivat tänään virtuaalisesti kertomaan ilmastotavoitteistaan. YK:n pääsihteeri kehotti johtajia julistamaan ilmastohätätilan.

– Voiko kukaan kiistää, että olemme kohtaamassa hätätilan? Sen takia kehotan kaikkia maailman johtajia julistamaan ilmastohätätilan omissa maissaan siihen asti, kun hiilineutraalius on saavutettu, vetosi YK:n pääsihteeri António Guterres.

Monet johtajat vakuuttivat, että koronakriisistä toivutaan vihreällä elvytyksellä. Päästövähennysten luvataan myös tuovan uusia työpaikkoja. 

– Tiedämme, että vihreä teollinen vallankumous luo satoja tuhansia ammattitaitoa vaativia, hyvin palkattuja, hyviä työpaikkoja tulevalle sukupolvelle, vakuutti Britannian pääministeri Boris Johnson.

Sanna Marin esitteli Suomen ilmastotavoitteita

Esimerkiksi Kiina lupasi yli kaksinkertaistaa tuuli- ja aurinkoenergian tuotantonsa kymmenessä vuodessa.

Omassa puheenvuorossaan pääministeri Sanna Marin (SDP) muistutti, että Suomi aikoo olla maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio jo vuonna 2035.

– Sitoudumme edistämään kestävää ruokajärjestelmää ja taistelemaan luonnon köyhtymistä vastaan. Uusiutuva energia, luontoon perustuvat ratkaisut, kiertotalous, keksinnöt ja ja siirtyminen kohti digitaalista maailmaa ovat keskeisiä asioita Suomen ilmastotoimissa, kuvaili Marin.

Vaatimattomien ilmastotavoitteidensa takia kokoukseen eivät osallistuneet Venäjän, Australian, Brasilian ja Saudi-Arabian johtajat.

Lue myös:

    Uusimmat