YK:n pääsihteeri: Jos ilmastonmuutoksen suuntaa ei saada muuttumaan, olemme tuomittuja

Vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson ottaa voimakkaasti kantaa ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta 6:45
Vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson ottaa voimakkaasti kantaa ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta

YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan ilmastonmuutos on jäänyt viime aikoina sivuun muun muassa inflaation, Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan sekä energian ja ruoan hinnannousun vuoksi. Hän sanoi toivovansa, että asia nostetaan kansainvälisen keskustelun keskiöön.

Guterres vetosi maihin, jotta ne investoisivat uusiutuvaan energiaan. Hän korosti BBC:lle, että typerintä olisi nojautua fossiilisiin polttoaineisiin, jotka ovat aiheuttaneet ilmastokatastrofin.

– Ilmastonmuutoksen nykyinen suunta on saatava muuttumaan tai olemme tuomittuja, sanoi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres BBC:n haastattelussa keskiviikkona.

Ilmastotoimista keskustellaan taas COP27-ilmastokokouksessa Egyptin Sharm el-Sheikhissä ensi kuussa. Guterres vaati, että johtajat eivät luovu avaintavoitteista, kuten ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen.

Lisäksi Guterres vetosi Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, jotta ne tekisivät kokouksessa yhteistyötä. Elokuussa Kiina ilmoitti lopettavansa yhteistyön Yhdysvaltojen kanssa ilmastoasioissa. Ilmoitus tuli sen jälkeen kun edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vieraili Taiwanissa elokuun alussa. Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan.

–  Kenelläkään ei ole oikeutta uhrata kansainvälistä ilmastonmuutoksen vastaista toimintaa mistään syystä, Guterres sanoi.

Guterres myös muistutti, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo nyt tuhoisia.

Pääsihteeri vaati hallituksia pitämään kiinni taloudellisista lupauksista auttaa kehittyviä maita vastaamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Guterresin mielestä fossiilisen energian voittojen verottaminen voisi olla yksin keino saada rahoitus kasaan.


Lue myös:

    Uusimmat