YK:n Afganistanin-neuvottelut alkoivat Bonnissa

YK:n isännöimät neuvottelut Afganistanin tulevasta hallituksesta alkoivat aamupäivällä Saksassa lähellä Bonnia.

Afganistanin entistä kuningasta Mohammad Zahir Shahia pidetään hyvänä ehdokkaana Afganistanin väliaikaishallinnon johtoon.

Neuvottelut Afganistanin tulevaisuudesta alkoivat tänään Bonnissa. Saksan ulkoministeri Joschka Fischer kehotti osanottajia historialliseen kompromissiin, joka antaisi paremman tulevaisuuden sodan repimälle Afganistanille. Fischer tähdensi myös ihmisoikeuksien turvaamista Afganistanissa.

-Niihin kuuluvat ensi sijalla naisten oikeudet ja arvo, ulkoministeri sanoi.

Tilaisuuden avanneen Fischerin sanoihin yhtyi myös YK:n erityislähettiläs Lakhdar Brahimi.

Tulevan hallituksen lisäksi neuvotteluissa käsitellään mm. sitä, millaisia kansainvälisiä joukkoja Afganistaniin olisi sijoitettava turvallisuuden takaamiseksi. Petersbergin linnassa käytäviin neuvotteluihin osallistuu neljän afganistanilaisen ryhmittymän edustajia. Heistä ensimmäisenä kokouksessa puhui pohjoisen liiton sisäministeri Yunis Qanuni.

-Me haluamme uuden Afganistanin, joka nousee pimeistä ajoista uuteen aikaan, Qanuni sanoi.

Kaikki ryhmät olivat tänään yksimielisiä siitä, että sopu väliaikaishallinnosta tulisi saada syntymään seuraavan viiden päivän aikana.

Neuvotteluissa toiveikas tunnelma

Neuvottelujen ensimmäisen päivän kuvattiin sujuneen ystävällisessä tunnelmassa, ja neuvottelujen onnistumisen suhteen oltiin toiveikkaita.

Diplomaatit pyrkivät muodostamaan väliaikaisen noin 15-henkisen neuvoston, joka toimisi hallitusta vastaavan elimenä, sekä yli sadan hengen ryhmän toimimaan ikään kuin parlamenttina, kunnes Afganistanissa voidaan järjestää vaalit. Kokous pyrkii päättämään myös siitä, kuinka kauan väliaikaishallinto olisi vallassa.

Ensimmäisen istunnon aikana osapuolet pääsivät yksimielisyyteen siitä, että tavoitteena on muodostaa eri heimojen johtajista muodostuva kansallisneuvosto. Sitä seuraisi viimeistään kahden vuoden kuluttua uusi neuvosto, jonka tehtävä olisi laatia maalle uusi perustuslaki, joka takaisi kaikkien afganistanilaisten, myös naisten, oikeudet. YK:n edustajan Ahmad Fawzin mukaan demokratia on tärkeä osa Afganistanin tulevaisuutta.

Pohjoisen liiton edustaja sanoi uskovansa sovun hallinnosta syntyvän seuraavien kolmen päivän aikana.

Pohjoisen liitto ei yksin valtaan

Pohjoinen liitto on vahvoilla neuvotteluissa, sillä sen joukoilla on hallussaan suurin osa Afganistanista. Qanunin mukaan pohjoinen liitto ei kuitenkaan aio yksin muodostaa hallitusta Afganistaniin.

Muita ryhmiä neuvotteluissa ovat muun muassa entisen kuninkaan Mohammed Zahir Shahin kannattajat. Taleban-liike ei ole edustettuna, mutta ryhmissä on kaikkien tärkeimpien etnisten ryhmien edustajia. Delegaateista kaksi on naisia.

Kokouksessa on paikalla myös muun muassa Yhdysvaltain ja Venäjän sekä Afganistanin naapurimaiden kuten Iranin edustajia sekä esimerkiksi YK:n pääsihteeri Kofi Annan. He eivät kuitenkaan osallistu varsinaisiin neuvotteluihin.

Vahvimpia ehdokkaita väliaikaishallinnon johtoon ovat vuonna 1973 syrjäytetty kuningas Mohammed Zahir Shah sekä pohjoisen liiton johtaja Burhanuddin Rabbani. Muun muassa Yhdysvaltojen mielestä Zahir Shah olisi vahva ja symbolisesti voimakas johtaja Afganistanille.

Monilta alueilta raportoidut maantierosvoukset, kiristykset ja avustusjärjestöjen työntekijöihin kohdistuneet ryöstöt ovat kuitenkin nostaneet afganistanilaisissa pelkoa, että maa palaa kaaokseen, joka vallitsi eri ryhmien taistellessa maan hallinnasta ennen Talebanin valtaantuloa.

(MTV3-STT-AFP-AP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat