YK lykkäsi Gaza-äänestystä taas

"Kaikki on nyt niin huonosti kuin mahdollista" – näin sotakirjeenvaihtaja Niko Nurminen kuvailee kriisiä Gazassa 2:58
"Kaikki on nyt niin huonosti kuin mahdollista" – näin sotakirjeenvaihtaja Niko Nurminen kuvaili joulukuun alussa kriisiä Gazassa.

Yhdysvalloilla oli jälleen näppinsä pelissä. 

YK:n turvallisuusneuvoston äänestys Israelin ja Hamasin välisten sotatoimien keskeyttämistä koskevasta päätöslauselmasta on jälleen lykkääntynyt. 

Äänestys on nyt siirretty keskiviikolle, kertoo muun muassa brittilehti Guardian. Lehden mukaan turvallisuusneuvoston jäsenet kävivät intensiivistä keskustelua tiistaina iltapäivällä yrittäessään löytää yhteisymmärryksen äänestämisen yksityiskohdista ja ehdoista. 

Äänestys päätöslauselmasta oli määrä pitää alun perin jo maanantaina. 

Joulukuun alkupuolella Yhdysvallat esti veto-oikeudellaan edellisen päätöslauselman, jossa vaadittiin välitöntä humanitaarista aselepoa. Guardianin mukaan myös tällä kertaa äänestystä lykättiin yhdysvaltalaisedustajien pyynnöstä. 

Viime viikolla YK:n yleiskokous hyväksyi vastaavan päätöslauselman äänin 153–10. Myös Suomi äänesti päätöslauselman hyväksymisen puolesta. YK:n yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole jäsenmaita sitovia.

Gazassa lokakuun alussa alkaneen sodan alkamisen jälkeen turvallisuusneuvosto on onnistunut hyväksymään vain yhden Gazan tulitaukoja koskevan päätöslauselman marraskuun puolivälissä. Siinä vaadittiin taisteluihin "humanitaarisia taukoja".

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan Gaza on maailman vaarallisin paikka lapsille. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean puheenjohtaja Mirjana Spoljaric puolestaan sanoi tiistaina, että jokainen päivä Gazan sotaa on kansainvälisen yhteisön “moraalinen epäonnistuminen”.

Lue myös:

    Uusimmat