YK:n turvallisuusneuvosto äänestää Gazan tilanteesta – paine tulitauon aikaansaamiseksi kasvaa

Paine tulitaukoa kohtaan on kasvanut kansainvälisesti.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää tänään päätöslauselmasta, jossa vaaditaan tulitaukoa Gazaan.

Kolmatta kuukautta jatkuvassa Israelin hyökkäyksessä Gazaan on saanut surmansa ainakin 18 800 ihmistä, valtaosin naisia ja lapsia, kertoo Hamasin kontrolloima Gazan terveysministeriö. YK:n mukaan 80 prosenttia alueen asukkaista on joutunut jättämään kotinsa.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön (UNRWA) johtaja Philippe Lazzarini taas totesi viikonloppuna, että häntä ei yllättäisi, jos ihmisiä alkaa kuolla nälkään tai nälän, tautien ja vastustuskyvyn heikkenemisen yhteisvaikutuksiin.

Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus taas sanoi olevansa järkyttynyt Kamal Adwanin sairaalan tuhosta. Israelin joukot tekivät usean päivän hyökkäyksen sairaalan alueella.

WHO myös totesi, että vain alle kolmannes Gazan sairaaloista on edes osittaisessa toiminnassa.

Paine tulitaukoa kohtaan on kasvanut kansainvälisesti. Sunnuntaina Israelissa vieraillut Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna vaati välitöntä tulitaukoa alueelle.

Saksan ja Britannian ulkoministerit taas vaativat Times -lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessa "kestävää tulitaukoa". Heidän mukaansa tavoitteena ei tule olla vain taisteluiden päättäminen, vaan pysyvän rauhan etsiminen esimerkiksi kahden valtion ratkaisun kautta.

Aiemman lyhyen tulitauon neuvotellut Qatar kertoi johtavansa neuvotteluja uuden tulitauon aikaan saamiseksi.

 

Lue myös:

    Uusimmat