YK haluaa Etiopiaan humanitaarisia käytäviä ja tulitaukoja avun viemiseksi perille

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vetoaa Etiopian taisteleviin osapuoliin humanitaaristen käytävien puolesta Tigrayn alueelle. Tähän asti Etiopiassa ei ole osoitettu kiinnostusta minkäänlaiseen sovitteluun.

New Yorkissa toimittajille puhunut Guterres sanoi YK:n olevan erittäin huolissaan Etiopian tilanteesta ja varoitti konfliktin dramaattisista humanitaarisista vaikutuksista myös naapurimaassa Sudanissa. Hänen mukaansa YK on pyytänyt humanitaarisia käytäviä ja tulitaukoja, joiden turvin konfliktialueelle voitaisiin toimittaa apua.

Guterres ei tarkentanut, minne käytävät olisi syytä järjestää.

Satoja ihmisiä on kuollut kolmatta viikkoa kestäneissä taisteluissa Etiopian hallituksen ja Tigrayn kansan vapautusrintaman (TKVR) välillä. Lisäksi yli 30 000 ihmistä on paennut naapurimaa Sudaniin, ja YK uskoo jopa 200 000 ihmisen pakenevan seuraavan puolen vuoden aikana.

Guterres sanoi keskustelleensa alueen johtajien kanssa, heidän joukossaan Etiopian, Sudanin ja Etelä-Afrikan pääministerit. Häneltä kysyttiin myös, miksei YK:n turvallisuusneuvosto ole kokoontunut keskustelemaan aiheesta, mitä Guterres perusteli Etiopian viranomaisten haluttomuudella ottaa mukaan ulkopuolisia sovittelijoita.

Guterres vakuutti YK:n olevan Afrikan unionin tukena tilanteen ratkaisemisessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja