YK ennustaa sään ääri-ilmiöiden jatkuvan

YK ennustaa sään ääri-ilmiöiden jatkuvan tänä vuonna ja olevan yhä vaikeammin ennustettavia.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n julkistaman arvion mukaan maailmanlaajuisesti tapahtuu muutoksia, jotka kyseenalaistavat käsityksemme globaalin ilmastojärjestelmän toiminnasta. 

– Olemme nyt todellakin kartoittamalla alueella, sanoo ilmastotutkimuksen johtaja David Carlson WMO:sta. 

Vuosi 2016 rikkoi jälleen useita ennätyksiä. Viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin, kesimääräinen lämpötila nousi 1,1 celsiusastetta korkeammaksi esiteolliseen aikaan verrattuna.  

Myös merien pinnat nousivat, osaltaan sääilmiö El Ninon vauhdittamana. Arktisella alueella todistettiin poikkeuksellisia "lämpöaaltoja" keskellä talvea ja merijään pinta-ala oli maailmanlaajuisesti selvästi alle kesimääräisen.  

WMO:n mukaan pääsyyllinen muutokseen on hiilidioksidi, jonka määrä ilmakehässä on noussut ennätystasolle. Sieltä se ei laske alas moneen sukupolveen, koska hiilidioksidi on pitkäikäinen kasvihuonekaasu.  

– Ihmisen toiminnan vaikutus ilmastojärjestelmään on tullut yhä ilmeisemmäksi ilmakehän hiilidioksidin määrän rikkoessa jatkuvasti uusia ennätyksiä, sanoo WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas WMO:n arviossa. 

Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump on budjettiehdotuksessaan aikonut leikata erityisesti ilmastotutkimukseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaa suunnattua rahoitusta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja