YK povaa uutta lämpöennätystä: 2010-luvusta kaikkien aikojen kuumin vuosikymmen – kulunut vuosi puolestaan yksi historian kuumimmista yksittäisistä vuosista

4:32
Lapissa rikottiin tänään kaikkien aikojen helle-ennätyksiä elokuun lopulla. Tältä Suomen sääkartta näytti loppukesästä!

Uusi lämpöennätys on menossa rikki, kun 2010-luvusta on tulossa historian kuumin vuosikymmen. Asia selviää YK:n vuosittaisessa, ilmastonmuutosta käsittelevässä arviossa.

Kuluva vuosi puolestaan on nousemassa kolmen kuumimman mitatun vuoden joukkoon. Maailman ilmatieteen järjestön mukaan lämpötilat tänä vuonna ovat olleet toistaiseksi 1,1 celsiusastetta korkeammalla kuin keskimäärin aikana ennen teollistumista.

1,5 astetta on pidetty kriittisenä rajana sään ääri-ilmiöiden dramaattiselle yleistymiselle ja tärkeiden ekosysteemien tuhoutumiselle.

Maailman ilmatieteen järjestö on todennut myös merten lämmenneen ennätystasolle, Guardian kertoo. Lisäksi merenpinnat ovat kuluneen vuoden aikana ovat nousseet poikkeuksellisen korkealle. Pintojen korkeutta on mitattu 1950-luvulta alkaen.

YK:n arviot julkaistiin poliittisesti tärkeällä hetkellä, sillä Espanjan pääkaupungissa Madridissa alkoi eilen YK:n ilmastokokous. Se tuo yhteen päättäjiä, joiden on määrä saada aikaan sopu Pariisin ilmastosopimuksen vielä auki olevista asioista.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja