Mainos

Yhteisövero närästää yhä Lapissa

Yhteisöverokiista kytee edelleen Lapin kuntien ja Suomen kuntaliiton kesken kompromissiesityksen jälkeenkin. Useimmat Lapin kunnista ovat ilmoittaneet jäädyttävänsä jäsenmaksujen maksamisen kuntaliitolle petyttyään liiton esittämään yhteisöverouudistuksen malliin.

-Meidän puoleltamme todettiin, että kuntaliiton äskeinen kompromissiesitys oli oikeansuuntainen, mutta ei riittävä. Lapin kuntien menetykset olisivat edelleen sata miljoonaa markkaa, sanoo maakuntajohtaja Esko Lotvonen Lapin liitosta.

Menetys ajoittuisi siirtymäkaudelle ensi vuoden alusta vuosituhannen alkuvuosiin. Kuntaliiton kompromissiesitys pienensi Lapin kuntien menetyksiä 50 miljoonalla markalla verrattuna alkuperäiseen esitykseen. Jos siirtymäkautta lyhennetään kolmesta vuodesta kahteen vuoteen, se pienentää Lapin kuntien kertakaikkiset menetykset 68 miljoonaan markkaan.

Nyt yhteisöverouudistus on jo valmisteilla valtiovarainministeriön vero-osastolla, mistä se etenee hallituksen ja eduskunnan käsittelyyn. Kuntaliiton kunnallistalousasiain päällikkö Arto Laitinen sanoo, että liittoon tulee edelleen pyydettyjä kuntien lausuntoja uudistuksesta.
-Ne käydään läpi, ja saatetaan valmistelijan tietoon. Laitisen mielestä asiaan on mahdollista vielä palata neuvotteluteitse, varsinkin jos valtion valmistelijat kaipaavat kuntaliitolta lisätietoa.

Lapin liitto ja useimmat Lapin kunnat vaativat, että yhteisöverosta puolet määräytyisi asukasluvun perusteella. Pääkonttoriosuus vaaditaan poistettavaksi kokonaan ja metsävaltaisten kuntien menetykset vaaditaan korvattaviksi. Lapin kunnista Rovaniemi, Kemi, Tornio ja Tervola ovat jättäytyneet jäsenmaksuboikotin ulkopuolelle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.