Mainos

Yhteiskuntasopimuksen vaikutukset arveluttavat suomalaisia – luottoa löytyy silti

3:34

MTV Uutiset selvitti suomalaisten mielipiteitä yhteiskunta- eli kilpailukykysopimuksesta. Reilusti yli puolet uskoo, että sopimuksella voidaan vaikuttaa Suomen kilpailukykyyn ja työllisyyteen. Puolet haluaisi sopimuksen myös syntyvän, vaikka kaikki SAK:n liitot eivät olisi mukana.

Yhteiskuntasopimus on ollut erityisesti ay-liitoille kova pala, toisihan sopimus toteutuessaan heikennyksiä palkansaajalle monin tavoin. Työaikaa on tarkoitus pidentää 24 tunnilla vuodessa, työeläke- työttömyysvakuutusmaksuihin tulisi korotuksia ja julkisen sektorin lomarahoja leikattaisiin määräaikaisesti.

MTV:n kyselyssä 57% vastanneista uskoi yhteiskuntasopimuksessa ehdotetuilla toimilla olevan ainakin jonkin verran positiivista vaikutusta Suomen kilpailukykyyn ja työllisyyteen. Toisaalta vain hieman yli joka kymmenes uskoi sen vaikuttavan melko- tai erittäin paljon ja sopimuksen tehottomuuteen uskoi yli kolmannes vastaajista.

Vähemmänkin kattava sopimus kelpaisi

Puolet MTV:n kyselyyn vastaajista haluaisi nähdä yhteiskuntasopimuksen syntyvän, vaikka siitä jäisikin pois SAK:hon kuuluvia liittoja. Yli kolmannes taas heittäisi sopimuksen romukoppaan, jos kaikkia ei saada mukaan.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi tänään, että koko SAK:n päätös yhteiskuntasopimuksesta kuullaan huomenna.

Kyselytutkimus toteutettiin verkkopaneelissa 2.3. – 4.3. välisenä aikana. Siihen vastasi 1.232 henkilöä, jotka ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.