Mainos

Yhteishaku jatkuu huomenna – tarjolla tuhansia opiskelupaikkoja

Tuhannet nuoret jäivät vaille koulutuspaikkaa kevään yhteishaussa. Toisaalta tuhansia paikkoja jäi täyttämättä, sillä hakijoiden toiveet eivät kohtaa tarjontaa.

- Totta on tietysti se, että nämä paikat eivät alueellisesti jakaudu tasaisesti. Eli paikkoja kyllä on, mutta silti kaikille ei löydy sitä mieluisinta vaihtoehtoa, selvittää Opetushallituksen suunnittelija Jaana Saha.

Tämän kevään toisen asteen yhteishaussa oli 84 000 hakijaa, joista 71 400 sai opiskelupaikan. Valtaosa jatkaa toisella asteella lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa.

Täyttämättä olevia opiskelupaikkoja voi hakea huomenna alkavassa lisähaussa, josta saa tietoa opetushallituksen opintopolku.fi -sivustosta.

Peruskoulun päättäneet etusijalla

Tämän kevään yhteishaussa oli käytössä uudet  valintaperusteet. Valinnoissa ensi sijalla olivat hakijat, jotka olivat juuri päättäneet peruskoulun tai olivat vailla toisen asteen opiskelupaikkaa. Tällä haluttiin minimoida peruskoulun jälkeisten välivuosien määrä.

Tässä onnistuttiinkin. Peruskoulun päätti tänä vuonna 57 200 nuorta, joista 96% on saanut jatkopaikan. Tuhatkunta nuorta ei hakenut mitään paikkaa.

- Eihän ketään voi pakottaa, toteaa Saha.

Kymppiluokille ja ammattistarttiin ehtii vielä

Nuoret ovat elämänmittaisen päätöksen edessä, eikä uravalinta ole kaikille selvä.

-Menen lukioon, vaikka en vielä tiedä tarkkaa ammattitoivettani. Siinä saa lisäaikaa miettiä, kertoo Itäkeskuksen lukioon valittu Birgitta Hyyrynen.

- Minä halusin lukioon siksi, että haluaisin päästä sen jälkeen luokanopettajakoulutukseen, kertoo Matilda Hangasmaa, joka niin ikään aloittaa lukio-opiskelun Itäkeskuksen lukiossa syksyllä.

Jos on epävarma omista haaveistaan, kannattaa kiinnostusta hakea kymppiluokilta tai ammattistartista. Niille ehtii vielä hakea. Lisäksi niistä saa seuraavassa yhteishaussa kuusi lisäpistettä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.