"Yhteinen EU-armeija on turvallisuuspolitiikan unelmahöttöä" – Jaakonsaari huolissaan asepuheiden kasvusta

"Yhteinen EU-armeija on turvallisuuspolitiikan unelmahöttöä" 2:53

Suomen EU-kansanedustaja Liisa Jaakonsaari (sdp) pitää ajatusta yhtenäisestä EU-armeijasta täysin epärealistisena. Yhteistyötä voi tiivistää, mutta yhteistä armeijaa EU:lle ei saada aikaan. 

– Jos nyt puhutaan ihan yhteisestä armeijasta, niin se on kyllä ihan turvallisuuspoliittista unelmahöttöä, siihen en usko, Jaakonsaari sanoo MTV Uutisille Brysselissä.

– Mutta ilman muuta yhteistyötä on tiivistettävä ja hankintoja yhtenäistettävä - mutta jos puhutaan yhteisestä armeijasta, se pikemminkin hajottaa kuin yhdistää. Monetkaan euromaat eivät sitä ajatusta niele, Jaakonsaari toteaa.

– En halua olla kyyninen, mutta välillä nousee ajatus, että puolustuspolitiikasta tulee sellainen asia, jolla jäsenmaita halutaan ikäänkuin liimata yhteen, mutta uskon että se pikemminkin erottaa kuin yhdistää.

Jaakonsaari pitää myös Euroopassa näkyvää nationalismin kasvua ja yleistä suuntausta asevarusteluun huolestuttavana asiana.

– Kokonaisuudessaan YK- ja turvallisuusneuvostovetoinen maailma on menossa taaksepäin ja on syntynyt asetelma, että Venäjä ja Yhdysvallat jakavat maailmaa keskenään. Tämä on osittain aiheuttanut tällaisen keskustelun, Jaakonsaari sanoo. 

MTV Uutiset haastatteli EU-huippukokouksen alla suomalaisia EU-kansanedustajia unionin tulevaisuudesta.

Sarvamaa: Venäjä on ratkaiseva tekijä EU:n yhteisessä puolustuksessa 2:42

Hautala: EU sitoo kehitysavun pakolaisten pysäyttämiseen 2:37

Lue myös:

    Uusimmat