Yhdysvaltojen vaalikartta näyttää pahalta presidentti Trumpille, mutta toivoa on vielä – katso vaalien tulosennuste juuri nyt

Yhdysvaltain presidenttikisassa Donald Trump yrittää lisätä kannatustaan tavoittelemalla esikaupunkilaisnaisten ääniä 1:59
Esikaupunkien naisäänestäjät ovat tärkeä äänestäjäjoukko. Katso, kuinka ehdokkaat tavoittelevat heitä puolelleen!

Demokraattipuolueen presidenttiehdokas Joe Biden johtaa presidentti Donald Trumpia kaikissa keskeisissä vaa'ankieliosavaltioissa. Asia käy ilmi, kun tarkastellaan kolmen mielipidemittaajan keräämiä mielipidekyselyjä osavaltioittain.

Joe Biden johtaa tällä hetkellä Donald Trumpia koko maan mielipidemittauksissa keskimäärin noin 7 prosenttiyksiköllä. Yhdysvalloissa presidenttiä ei kuitenkaan valita samalla tavalla kuin esimerkiksi Suomessa. Koko maassa eniten ääniä saanutta ei siis välttämättä valita presidentiksi.

Sen sijaan presidentiksi valitaan henkilö, joka saa enemmistön valitsijoista. Eri osavaltioilla on eri määrä valitsijoita. Esimerkiksi Floridan osavaltion voittava ehdokas saa kaikki 29 valitsijaa. Texasista eniten ääniä saanut kerää 38 valitsijaa, ja Kalifornian voittava 55.

Ehdokkaiden ei kannata satsata täysillä kaikkiin osavaltioihin. Esimerkiksi Donald Trumpin ei kannata yrittää voittaa umpiliberaalia Kaliforniaa puolelleen. Joe Bidenin taas on turha yrittää pärjätä esimerkiksi konservatiivisessa Tennesseessa.

Kisan lopulta ratkaisee kourallinen osavaltioita, joissa molemmilla on mahdollisuus voittaa. Edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2016 Trump ratkaisi voiton noin 100 000 äänellä kolmessa osavaltiossa. Mikäli Donald Trump olisi hävinnyt Pennsylvaniassa, Wisconsinissa ja Michiganissa, istuva presidentti olisi nyt Hillary Clinton.

Biden johtaa joka puolella

Alla kahdeksan osavaltion tilanne 17. syyskuuta, eli noin 46 päivää ennen vaaleja:

Osavaltio

Fivethirtyeight

Realclear Politics

The New York Times

Florida

Biden +2,3

Biden +1,6

Biden +2

Pennsylvania

Biden +4,8

Biden +4,3

Biden +5

Michigan

Biden +7,5

Biden +4,2

Biden +7

Wisconsin

Biden +6,8

Biden +6,7

Biden +5

Arizona

Biden +4,9

Biden +4,7

Biden +5

Pohjois-Carolina

Biden +1,0

Biden +0,7

Biden <1

Ohio

Trump +1,2

Biden +2,4

Biden <1

Georgia

Trump +1,4

Trump +1,3

Trump +1

Taulukosta näkee, että Joe Biden on niskan päällä kaikissa keskeisimmissä osavaltioissa, eli Floridassa, Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa. Floridan 29 valitsijaa ovat erityisen tärkeitä presidentti Donald Trumpille. Republikaanipuolueen ehdokas on viimeksi onnistunut pääsemään Valkoiseen taloon ilman Floridaa vuonna 1924.

Trumpin kannalta hyvä uutinen on, että Bidenin johto Floridassa on kaventunut. Vielä heinäkuussa Trump oli noin 7,6 prosenttiyksikköä Bidenin perässä. Nyt ero on vain noin 2 prosenttiyksikön luokkaa.

Huonoja uutisia Trumpille

Wisconsinin voittava ehdokas saa vain 10 valitsijaa, mutta osavaltio on tärkeä profiilinsa vuoksi.

Wisconsinissa on Keskilännen vaa'ankieliosavaltioista konservatiivisin asukaskunta. Mikäli Trump ei onnistu puhuttelemaan wisconsinlaisia, on hänen vaikeaa pärjätä Michiganin tai Minnesotan kaltaisissa liberaaleissa osavaltioissa.

Pahimmat uutiset Trumpille löytyvät kuitenkin taulukon alapäästä. Vuonna 2016 Trump voitti Ohion ja Georgian osavaltion reilusti. Tällä hetkellä ehdokkaat kilpailevat noissa paikoissa rinta rinnan.

On Trumpin kannalta huono asia, että hän joutuu keskittymään kampanjassaan osavaltioihin, jotka hänen pitäisi voittaa helposti.

Vaalit elävät vielä

Vaaleihin on vielä reilut kuusi viikkoa, eikä peliä ole vielä pelattu.

Kun verrataan neljän vuoden takaiseen tilanteeseen, Realclear Politicsin mukaan Joe Biden suorittaa vaa'ankieliosavaltioissa vain noin 1,6 prosenttiyksikköä Hillary Clintonia paremmin. Vielä kolme viikkoa sitten Donald Trump suoritti vaa'ankieliosavaltioissa paremmin kuin elo–syyskuussa 2016.

Lue myös:

    Uusimmat