Joe Biden ottaa jättivoiton supertiistaina – MTV Uutiset seuraa Yhdysvaltojen huipputärkeää vaalipäivää

Supertiistai: Demokraattien esivaaleissa ratkaisun hetket 6:22
MTV Uutiset on paikalla Pohjois-Carolinassa seuraamassa supertiistaita.

Yhdysvaltojen demokraatit ovat äänestäneet kaikkiaan 15 alueen esivaaleissa. MTV Uutiset seuraa supertiistain tuloksia tässä jutussa.

Yhdysvaltojen demokraattien presidenttiehdokkuuskilvan suurimman päivän tuloksia lasketaan juuri nyt. Tällä hetkellä entinen varapresidentti Joe Biden on voittanut yhdeksän osavaltiota. Vermontin senaattori Bernie Sanders on tähän mennessä varmistanut kolmen osavaltion voiton. Miljardööri Michael Bloomberg puolestaan vei nimiinsä Amerikan Samoan territorion äänet.

Demokraattipuolueen presidenttiehdokas ei ratkea tänään, mutta supertiistain äänestystulokset vaikuttavat merkittävästi siihen, miten kisa jatkuu.

Tässä demokraattien ehdokaskisan ajantasainen tilanne:


Kello 9.04: Nyt se on virallista: Joe Biden voittaa Texasin osavaltion. Yhdeksäs osavaltio hänelle.

Kello 8.55: Nyt on mielenkiintoista seurata, kuinka Michael Bloombergille ja Elizabeth Warrenille käy äänikynnysten kanssa. Saadakseen delegaatteja, ehdokkaiden on saatava osavaltiosta vähintään 15 prosenttia äänistä. 

Bloomberg on aivan tuolla rajalla Texasissa. Jos sen delegaatit jaetaan Bidenin ja Sandersin kesken, siitä on suhteellisesti enemmän hyötyä Bidenille.

Warren taas on jäämässä äänikynnyksen alle Kaliforniassa, mikä puolestaan hyödyttää Sandersia. Todella jännää peliä loppuun saakka.

Kello 8.51: Iso, iso uutinen. NBC News ennustaa Joe Bidenille voittoa Texasista. Äänistä on laskettu 91 prosenttia.

Kello 8.15: Ääntenlaskenta jatkuu jännänä. Kun Texasin äänistä 77 prosenttia on laskettu, Joe Biden johtaa sitä 2,5 prosenttiyksikön erolla. Biden johtaa myös Mainen osavaltiota 1,6 prosenttiyksiköllä.

Varsinkin jälkimmäinen kertoo siitä, millainen "Joementum" supertiistaina oli käynnissä. Maine on lähellä Bernie Sandersin kotiosavaltiota Vermontia, ja kuuluu hänen kotikenttäänsä.

Kello 7.01: Ääntenlaskenta etenee. Tällä hetkellä Mainen osavaltion äänistä on laskettu 57 prosenttia. Siellä Biden johtaa 0,6 prosenttiyksikön erolla, ja Joe Biden on The New York Timesin ennusteessa voittamassa.

Myös Texasissa tilanne on tasainen. Kun äänistä on laskettu 57 prosenttia, Sanders johtaa 0,1 prosenttiyksikön erolla. The New York Times ennustaa kuitenkin Bidenille enemmistöä osavaltiosta. CNN:n mukaan Sandersin ja Bidenin ero Texasissa on joitain satoja ääniä.

Kello 6.13: Joe Bidenin kahdeksas osavaltio voidaan varmistaa, sillä uutistoimisto AP:n lisäksi myös CNN ennustaa Bidenille voittoa Massachusettsissa. Sen lisäksi Biden on voittanut Alabaman, Arkansasin, Minnesotan, Pohjois-Carolinan, Oklahoman, Tennesseen ja Virginian osavaltiot.

Sanders on varmistanut voittonsa Utahissa, Coloradossa ja Vermontissa. Michael Bloomberg vei Amerikan Samoan.

Kello 6.05: Kalifornian äänestyspaikat ovat nyt sulkeutuneet. Osavaltiosta on jaossa 415 delegaattia, joista suurimman osan odotetaan menevän Bernie Sandersille.

Ovensuukyselyjen mukaan Sanders johtaa Kaliforniassa. Uutistoimisto AP ennustaa Sandersin voittoa. Marginaalia ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Kello 5.54: Uutistoimisto AP:n mukaan Joe Biden on voittamassa senaattori Elizabeth Warrenin kotiosavaltion Massachusettsin. Odotetaan vielä muiden medioiden vahvistusta, ennen kuin lyödään tulos lukkoon.

Massachusetts on Minnesotan ohella toinen osavaltio, jossa Bernie Sanders on menettänyt neljässä vuodessa huimasti kannatusta. Vuonna 2016 Hillary Clintonia vastaan Sanders voitti yli kaksi kolmasosaa äänistä molemmissa osavaltioissa.

Kello 5.37: Joe Biden voittaa Minnesotan osavaltion. Tämän ennusteen antavat niin ABC News, CNN kuin The New York Timeskin. Tämä on merkittävä voitto Bidenille.

Kello 5.31: ABC News ja The New York Times ennustavat Bernie Sandersille odotettua voittoa Utahissa. Tämä on illan kolmas osavaltio Sandersille.

Kello 5.30: Biden kiittää demokraatteja, jotka ovat antaneet hänelle tukensa. 

– Olemme voittamassa Minnesotan Amy Klobucharin ansiosta. Pärjäämme hyvin Texasissa, koska Beto O'Rourke antoi tukensa, Biden sanoo.

Kello 5.25: Nyt puhuu Joe Biden. Hän näyttää selvästi energiseltä, eikä presidentti Donald Trumpin lanseeraamasta "Sleepy Joe" -lempinimestä ole tietoakaan.

– Tämä on hyvä ilta. Ja se on muuttumassa vielä paremmaksi, Biden sanoo.

Kello 5.15: Bernie Sanders puhuu vaalivalvojaisissaan Vermontissa. Sanat ovat tuttua Sandersia. Hän aikoo voittaa demokraattien presidenttiehdokkuuden ja lyödä sekä poliittisen että rahaeliitin.

Sanders on luottavainen siihen, että hän voittaa Kalifornian osavaltion.

Kello 5.09: "Joementum" näyttää olevan totta. CNN:n ovensuukyselyjen mukaan Biden voitti ylivoimaisen enemmistön äänestäjistä, jotka tekivät äänestyspäätöksensä viime hetkillä. Näin ainakin kahdeksassa osavaltiossa, mukaan lukien 228 delegaatin Texas.

Kello 5.03: Utahin äänestyspaikat sulkeutuivat juuri. Osavaltion on ennustettu menevän Bernie Sandersille.

Huomionarvoista on, että delegaattien kannalta suurimmat osavaltiot Texas ja Kalifornia ovat vasta edessä. Texasissa jaossa on 228 delegaattia. Kaliforniassa jaetaan 415 delegaatin potti. 

Etukäteen Texasista odotetaan tiukkaa vääntöä Bidenin ja Sandersin välillä. Kalifornian ennustetaan menevän Sandersille melko selvällä marginaalilla. Toisaalta Biden on pärjännyt tähänastisen ääntenlaskun mukaan odotuksia paremmin miltei jokaisessa osavaltiossa.

Kello 4.56: Uutistoimisto AP ennustaa Joe Bidenin voittavan myös Arkansasin osavaltion. 

Kello 4.52: Uutisia tulee nyt paljon. Uutistoimisto AP ennustaa Joe Bidenille voittoa Minnesotan osavaltiossa.

Kello 4.46: Bernie Sanders on ottanut illan toisen voittonsa Coloradossa, kertoo The New York Times.

Kello 4.37: ABC News ennustaa Oklahoman menevän Joe Bidenille. Se on ensimmäinen osavaltio, jossa Bernie Sanders voitti vuonna 2016 ja hävisi tämän vuoden esivaalissa.

Kello 4.36: NBC News kertoi juuri, että Michael Bloomberg aikoo arvioida kampanjansa jatkoa tänään keskiviikkona. Se voi tarkoittaa, että puoli miljardia dollaria käyttänyt miljardööri jättää kisan kesken.

Bloombergin kerrotaan lähteneen kisaan, koska hän ei uskonut Joe Bidenin menestymismahdollisuuksiin. Nyt kun Biden pärjää, ei Bloombergilla ole syytä olla mukana kisassa.

Kello 4.33: Tällä hetkellä 13 äänestyspaikkaa 15:stä on sulkenut ovensa. Utahissa voi äänestää Suomen ajassa aamuviiteen asti. Kalifornian äänestyspaikat ovat auki Suomen aikaa aamukuuteen.

Kello 4.25: Tähän mennessä entinen varapresidentti Joe Biden on voittanut Alabaman, Pohjois-Carolinan, Tennesseen ja Virginian osavaltioissa. Bernie Sanders taas voitti odotetusti kotiosavaltionsa Vermontin. Miljardööri Michael Bloomberg on voittanut Amerikan Samoan territorion.

Myös Havaijin kongressiedustaja Tulsi Gabbard sai delegaatin Amerikan Samoalta. Se voi tarkoittaa, että Gabbard nähdään demokraattien seuraavassa vaaliväittelyssä 17. maaliskuuta, mikäli hän on vielä ehdokkuuskisassa mukana.

Kello 4.21: Huomenta! MTV Uutisten liveseuranta on alkanut!

Lue myös:

    Uusimmat