Trumpin kannatusahdinko syvenee – aika ja keinot alkavat loppua Bidenin kiinnisaamiseksi

Demokraattien ehdokas Joe Biden on säilyttänyt ja osin jopa kasvattanut eroaan vaa'ankieliosavaltioissa presidentti Donald Trumpiin. Biden johtaa kahdeksassa tärkeässä osavaltiossa, jotka Trump voitti neljä vuotta sitten.

Presidentti Donald Trumpin tie jatkokaudelle näyttää alati vaikeammalta. Koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan taisteleva presidentti on Joe Bidenia perässä kahdeksassa tärkeässä vaa'ankieliosavaltiossa.

Biden johti useimmissa osavaltioissa 17. syyskuuta, jolloin MTV Uutiset tarkasteli kannatusmittauksia edellisen kerran.

Tuohon verrattuna Biden on saanut lisäkannatusta Georgiassa ja Ohiossa, jotka presidentti Trump voitti vuonna 2016 ylivoimaisesti. Biden on puolestaan hieman menettänyt asemiaan Pennsylvaniassa ja Arizonassa, joskin ero Trumpiin on vielä suuri.

Tilanne 3.10.

Fivethirtyeight

RealClear Politics

Vuoden 2016 tulos

Florida

Biden +2,5

Biden +1,1

Trump +0,7

Pennsylvania

Biden +5,9

Biden +5,7

Trump +0,7

Michigan

Biden +6,7

Biden +5,2

Trump +0,3

Wisconsin

Biden +6,6

Biden +5,5

Trump +0,7

Arizona

Biden +3,2

Biden +3,0

Trump +3,5

Pohjois-Carolina

Biden +1,3

Biden +0,5

Trump +3,7

Ohio

Biden +0,5

Biden +3,3

Trump +8,1

Georgia

Biden +0,4

Biden +0,3

Trump +5,1

Tiedot kerätty 3. lokakuuta mielipidemittauksia kerääviltä Fivethirtyeight- ja RealClear Politics -sivustoilta. Sivustot painottavat eri mielipidemittauksia eri tavoin.

Fivethirtyeight-sivuston keräämien mielipidemittausten keskiarvon mukaan Joe Biden johtaa Donald Trumpia koko maassa 7,6 prosenttiyksiköllä. Yhdysvalloissa presidenttiä ei kuitenkaan Suomen tapaan valita sen mukaan, kuka saa koko maassa äänten enemmistön.

Jokaisessa osavaltiossa käydään oma vaali, jonka perusteella osavaltion voittanut ehdokas saa tietyn määrän valitsijoita. Se ehdokas, joka saa yli 270 valitsijaa, valitaan presidentiksi.

Keinot alkavat loppua kesken

Kuukausi ennen vaaleja näyttää siltä, että presidentti Trumpilta loppuvat sekä keinot että aika kannatuseron kuromiseen. Joe Bidenin johto presidenttiin on pysynyt poikkeuksellisen vakaana läpi vaalikampanjan.

Lisäksi presidentin kamppailu koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan hankaloittaa hänen kampanjointiaan. Paikan päällä pidettävät vaalitilaisuudet on peruttu tai siiirretty virtuaalisiksi.

Toisaalta vielä ei tiedetä, kuinka koronavirustartunta tai tämän viikon väittely vaikuttavat presidentti Trumpin kannatukseen. Kuva siitä saadaan vasta ensi viikolla, kun mielipidemittauksia julkaistaan nykyistä enemmän.

Ääntenlaskennalla mittava merkitys

Vaalien tulos riippuu paitsi kannatuksesta, myös siitä, miten ja mitkä äänet lasketaan. Näissä vaaleissa on jo annettu miltei 3 miljoonaa ääntä ennakkoon, ja postiäänestyksen suosion uskotaan kasvavan aikaisempiin vuosiin verrattuna.

The New York Times lehden selvityksen mukaan 35 osavaltiossa postiäänestyksessä on niin tiukat aikarajat, etteivät kaikki äänet välttämättä ehdi laskettaviksi.

Lisäksi postiäänestyksessä ääniä hylätään melko herkästi. Esimerkiksi epäselvä nimikirjoitus tai äänen lähettäminen väärässä kuoressa voi johtaa äänen hylkäämiseen. The Washington Postin mukaan vuoden 2020 esivaaleissa hylättiin yli puoli miljoonaa postiääntä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja