Yhdysvaltojen Ukraina-apu täysin jumissa – syyttävä sormi osoittaa kongressiin

Biden yritti edistää Ukrainan tukipaketin käsittelyä 2:49
MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja kertoo, missä olosuhteissa keskusteluja apupaketista on Yhdysvalloissa käyty ja miten vastentahtoisiin on pyritty vetoamaan.

Ukrainan apupaketti on ollut jumiutuneena Yhdysvaltain kongressissa jo kuukausia, mikä tekee ammuspulasta kärsivän Ukrainan joukkojen tilanteesta entistä tukalampaa.

Apupaketin edessä seisoo konservatiivinen ja entisen presidentin Donald Trumpin liittolaiseksikin kuvailtu edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on yrittänyt taivutella Johnsonia ottamaan apupaketin kiireellisesti käsittelyyn republikaanienemmistöisessä edustajainhuoneessa, mutta turhaan.

Biden on varoittanut kongressijohtajia Ukraina-avun viivyttämisestä ja sanonut Ukrainan laiminlyömisellä olevan vakavia seurauksia.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller kuvaili eilisessä tiedotustilaisuudessa Ukrainan tilannetta erittäin vakavaksi ja osoitti syyttävän sormensa edustajainhuoneen suuntaan.

– Uskomme, kuten olemme sanoneet useaan otteeseen, että jos edustajainhuone vain järjestäisi Ukrainalle annettavasta avusta äänestyksen, se menisi läpi. 

– Vetoamme siis jälleen kerran kongressiin, jotta se tekisi velvollisuutensa ja järjestäisi tämän äänestyksen ja antaisi apua Ukrainan armeijalle, joka tarvitsee sitä kipeästi.

Millerin mukaan polku Ukrainan voittoon on nyt Yhdysvaltain edustajainhuoneessa.

Myös Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan on arvioinut, että edustajainhuoneessa olisi vahva kannatus tukipaketille, jos se vain tulisi äänestykseen.

Puhemies Johnsonin mukaan Yhdysvaltain omaa maahanmuuttopolitiikkaa tulee ensin tiukentaa ja Ukrainan apupaketista tullaan äänestämään ajallaan.

Paketissa ei ole nyt mukana Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa paljon hiertävää maahantulon tiukennusta vaativaa osuutta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut maansa tarvitsevan kipeästi tukipakettia, joka vahvistaisi Ukrainan paljon kaipaamaa aseapua.

Ukrainan apupaketti sisältää aseita ja muuta apua Ukrainalle 60 miljardin dollarin edestä. Paketti on jo aiemmin hyväksytty senaatissa.
 

Lue myös:

    Uusimmat