Yhdysvaltojen Ohiossa ajetaan entistä tiukempaa aborttilakia – abortista seuraisi jopa kuolemanrangaistus

Yhdysvalloissa Ohion osavaltiossa poliitikot ajavat parhaillaan useampaa lakia, jossa abortit kiellettäisiin lähes kokonaan. Lakialoitteista kertovat muun muassa The Independent ja The New York Times.

Ensimmäisessä lakialoitteessa abortti kiellettäisiin, jos sikiön sydämenääni olisi kuultavissa. Tämä voi olla todennettavissa jo kun sikiö on noin kuuden viikon ikäinen. The New York Timesin mukaan abortin tekevää lääkäriä voidaan tällöin rankaista jopa vuoden vankeusrangaistuksella tai noin 2500 dollarin sakoilla. Lakialoite, jota on kutsuttu ”sydänääni-aloitteeksi” eteni Ohion osavaltion piirihallitukseen marraskuun puolivälissä. Osavaltion piirihallitus on republikaanienemmistöinen, joten oletuksena on, että laki etenee Ohion kuvernöörin Kasichin hyväksyttäväksi.

Tämän lisäksi Ohiossa on meneillään myös entistäkin tiukempaa aborttilakia vaativa aloite, nimeltä House Bill 565. Independentin mukaan abortti kriminalisoitaisiin ja myös abortin tekotavat määriteltäisiin syntymättömän ihmisen tapoksi. Tällöin abortti olisi siis kokonaan kielletty ja sen tekeviä, niin naisia kuin lääkäreitä uhkaisi periaatteessa tappoon verrattavat rangaistukset, kuten pitkät vankeustuomiot tai jopa kuolemanrangaistus. Tämä aloite on parhaillaan osavaltion lainsäädäntöelimen tarkasteltavana.

Ohion kuvernööri John Kasich on kertonut Independentin mukaan käyttävänsä veto-oikeutta tässä marraskuussa edenneessä laissa, niin kutsutussa ”sydänääni-aloitteessa”. Tosin mies on aikaisemmin hyväksynyt osavaltiossa lain, joka kieltää abortit yli 20 viikkoisilta sikiöiltä. Jos lakialoitteen hyväksyminen viivästyy, niin Kasichin seuraajana vuonna 2020 aloittava Mike DeWine on kertonut vaalikampanjansa aikana hyväksyvänsä lain.

Sydänääni-aloitteessa aborttikieltoon ei vaikuttaisi esimerkiksi se, että raskaus olisi saanut alkunsa raiskauksesta tai insestistä. Myöskään terveydelliset syyt eivät olisi varsinainen peruste abortille. Lakialoitteen mukaan olisi kuitenkin mahdollista, että lääkärit voisivat joissain tapauksissa tehdä poikkeuksia, jos naisen henki säästyy abortilla. Lakialoite 565 olisi entistä tiukempi.

Lue myös:

    Uusimmat