Yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneet eliminoimaan HIV-viruksen eläviltä hiiriltä – "Uskomme, että tämä tutkimus on läpimurto"

Tutkijat sanovat olevansa askeleen lähempänä löytämään potentiaalisen parannuksen HIVin. He onnistuivat eliminoimaan viruksen eläviltä hiiriltä ensimmäistä kertaa.

Temple yliopiston ja Nebraskan lääketieteellisen yliopiston tutkijat sanovat käyttäneensä CRISPR-yhdistelmän geeni-editoinnin teknologiaa ja terapeuttista hoitoa, "lasertaidetta" poistaakseen viruksen eläimiltä.

– Uskomme, että tämä tutkimus on läpimurto, tutkijat sanovat.

Noin 1,1, miljoona ihmistä Yhdysvalloissa elää HIV-tartunnan kanssa, joka koettelee ihmisen immuunisysteemiä ja tekee henkilöstä helposti sairauksiin altistuvan.

Jos HIViä ei hoideta, se etenee lopulta immuunikadoksi eli AIDS:iksi. AIDS puolestaan voi johtaa kuolemaan, mikäli tilannetta ei saada lääkityksellä hallintaan.

Suomessa oli vuoden 2018 loppuun mennessä 4000 HIV-tartunnan saanutta. Heistä noin 500 on sairastunut AIDSiin. 

Tutkijat sanovat, että he pystyvät tuhoamaan viruksen hiiriltä, tartuttamalla niihin ihmisen luuytimestä injektoitua ihmisen immuunijärjestelmää. Tämä tarkoittaa heidän mukaansa sitä, että tauti on poistettavissa samalla tekniikalla myös ihmisiltä.

– Olemme tieteellisen vallankumouksen kärjessä. Tämä voi muuttaa elämän ladun ja pidentää elinikää, tutkijat sanovat.   

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja