Yhdysvaltalaismies 3D-tulosti itsellensä aseen ja kokosi lainsäätäjistä koostuvan tappolistan – tuomittiin kahdeksan vuoden vankeuteen

Yhdysvaltalainen mies tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen, sillä hänen hallustaan löydettiin laiton 3D-tulostettu ase ja lainsäätäjiin kohdistunut tappolista.

Kahdeksan vuoden vankeuteen tuomittu yhdysvaltalaismies pidätettiin Dallasissa viime kesäkuussa, kun viranomaiset kuulivat laukausten ääniä metsästä.

Paikalle saapuessaan poliisit löysivät 43-vuotiaan Eric McGinnisin ammuskelemassa ympäriinsä. Pyytäessä miestä luovuttamaan aseensa viranomaisille, tämä oli todennut työskentelevänsä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lle. 

Pidätystilanteessa poliisit löysivät miehen repusta tappolistan, jolle oli listattu useita yhdysvaltalaisia lainsäätäjiä.

Aseenkantokielto esti kaupat

McGinnis tuomittiin ensimmäisen kerran aseenomistuskieltoon jo vuonna 2015, kun hän oli käynyt silloisen tyttöystävänsä päälle.

Vuonna 2016 mies yritti ostaa itsellensä asetta, mutta suunnitelma kaatui hänelle tehtyyn taustatarkistukseen. McGinnis ei kuitenkaan luovuttanut, joten kariutuneiden asekauppojen jälkeen hän päätti hankkia itsellensä aseen toisin keinoin.

Mies 3D-tulosti erillisiä aseen osia, joista hän lopulta rakensi yhdessä verkon kautta ostamiensa osien kanssa toimivan AR-15-kiväärin.

– Kun McGinnis tajusi, ettei hän voisi laillisesti ostaa asetta, hän kiersi aselait 3D-tulostamalla itsellensä aseen ja näin ollen väisti vaatimukset taustatarkistuksista, asianajaja Erin Nealy Cox BBC:lle kertoi.

"En ostanut asetta, tein sen"

Viime kesäkuisessa pidätystilanteessa miehen hallusta löydettiin myös tappolista, jolle oli merkitty useita yhdysvaltalaisia lainsäätäjiä sekä demokraattipuolueesta että republikaanien joukosta.

Miehen elektronisten laitteiden tutkinnassa selvisi myös, että hän oli osoittanut erityisen suurta kiinnostusta poliitikkoja ampuneisiin henkilöihin. 

Kahdeksan vuoden vankeuteen tuomittu mies myönsi pidätyssellistä soitetusta puhelussa rakentaneensa aseen itse.

– En ostanut asetta, tein sen, hän totesi sukulaisilleen puhelimessa.

Osien tulostaminen ei laitonta

3D-tulostamisen kehitys on mahdollistanut myös toimivien aseiden osien tulostamisen, kuten McGinnisin tapauksessa.

Yhdysvalloissa aseen osien tulostaminen 3D-tulostimella ei kuitenkaan ole itsessään laitonta, mutta koottujen aseiden jälleenmyyminen tai ostaminen on kiellettyä. 

Verkkokauppa on myös mahdollistanut pelkkien osien hankkimisen, sillä Yhdysvalloissa yksittäisiä aseen osia ei luokitella aseiksi.

Aseen osia voi lähettää tai myydä ilman aseenkantolupaa.

Lue myös:

    Uusimmat