Presidentti Trumpilla todettu koronavirustartunta – matkusti sairastuneen neuvonantajan kanssa alkuviikolla

0:28
Katso video: Trump solvasi Bidenia maskin käytöstä vaaliväittelyssä: "En pidä maskia kuten hän"

Trump kertoi tartunnasta Twitter-tilillään.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpilla on todettu koronavirustartunta. Myös Trumpin puoliso Melania Trump on sairastunut. Pariskunnan tartunta on todennäköisesti peräisin presidentin neuvonantaja Hope Hicksiltä, jolla todettiin aikaisemmin koronatartunta.

Hicks on Bloombergin mukaan yksi Trumpin läheisimmistä neuvonantajista. Hän matkusti Trumpin mukana presidentin lentokoneessa vaaliväittelyyn Clevelandiin tiistaina.

NBC:n mukaan Hicksin ei ole nähty käyttäneen kasvomaskia väittelyn yhteydessä. Trumpin mukana Clevelandiin matkusti noin 20–30 avustajaa ja perheenjäsentä.

Hicks oli Trumpin mukana myös Minnesotassa

Tilannetta läheisesti tuntevien ihmisten mukaan Hicks oli kokenut olonsa huonoksi Trumpin kampanjatilaisuudessa Minnesotassa keskiviikkona paikallista aikaa, kertoo Bloomberg. Hänet eristettiin paluumatkalla presidentin lentokoneessa.

Uutistoimisto AFP taas kertoo Hicksin olleen Trumpin mukana Marine One -helikopterissa, kun hän matkusti takaisin Washingtoniin Minnesotan kampanjatilaisuudesta.

Bloombergin mukaan Hicks oli saanut positiivisen testituloksensa torstaina paikallista aikaa.

Bloombergin lähteet eivät halunneet tulla nimetyiksi, koska Hicksin tartunnasta ei ollut vielä tuossa vaiheessa kerrottu julkisuuteen. Hicks ei ollut vastannut Bloombergin yhteydenottopyyntöihin.

Hicks on toiminut aiemmin Valkoisen talon viestintäpäällikkönä, mutta jätti tehtävänsä vuonna 2018. Ennen pestiään viestintäpäällikkönä Hicks toimi Valkoisen talon viestintäneuvonantajana.

Hän on kuulunut Trumpin sisäpiiriin jo pidempään, sillä hän toimi pr-asiantuntijana Trumpin bisnesorganisaatiossa. Hicks oli myös yksi ensimmäisistä jäsenistä Trumpin presidentinvaalikampanjan lehdistötiimissä.

NBC:n mukaan Hicks palasi Valkoiseen taloon helmikuussa. Hän työskentelee uutiskanavan mukaan läheisesti presidentin vävyn ja neuvonantajan Jared Kushnerin kanssa.

Trumpin lähellä tartuntoja aiemminkin

Hicks ei ole ensimmäinen Trumpin henkilökuntaan kuuluva henkilö, joka on saanut koronatartunnan. Koronatartuntoja todettiin Trumpin vaalikampanjan työntekijöiden keskuudessa muun muassa kesäkuussa Oklahoman Tulsassa järjestetyn vaalikampanjatilaisuuden jälkeen.Tulsassa havaittiin vaalitilaisuuden jälkeen piikki koronatartunnoissa.

Johns Hopkinsin -yliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa on varmistettu tähän mennessä yli 7,2 miljoonaa koronavirustartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemia maassa on kirjattu yhteensä yli 207 000.

Trump on sanonut Yhdysvaltojen jo jättäneen pahimman koronapandemian taakseen. Hän ei juuri koskaan pidä julkisesti kasvomaskia ja perustelee maskittomuuttaan toistuvilla koronatesteillä.

Trumpin hallinnon terveysasiantuntijat ovat kuitenkin antaneet vähemmän ruusuisia arvioita maan koronatilanteesta. Trumpia on myös kritisoitu, koska hän on järjestänyt suuria kampanjatilaisuuksia, joihin osallistuvilla harvoin on kasvomaskeja päällään.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa.

Uutista päivitetty 2.10.2020 kello 6.33 lisäämällä tieto Trumpin karanteenista ja koronavirustestistä.

Uutista päivitetty 2.10.2020 kello 8.10 lisäämällä tieto Trumpin koronavirustartunnasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja