Yhdysvaltalaiskomentaja väittää: Bahmutista on tullut venäläisten teurastusjuhla ukrainalaisille

Ukraina sanoo tuhonneensa venäläisen kranaatinheittimen Bahmutin alueella 1:06
Katso: Ukraina sanoo tuhonneensa venäläisen kranaatinheittimen Bahmutin alueella

Yhdysvaltalaiskomentajan mukaan Bahmutista on tullut venäläisten teurastusjuhla. Asiasta kertoo yhdysvaltalaismedia CNN.

Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Bahmutin kaupungissa taistelee noin 6000 Wagner-palkka-armeijan sotilasta, kertoo Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley Yhdysvaltain lainsäätäjille.

Kaupungissa on käyty kuukausien ajan hyvin raskaita taisteluita.

– Taisteluoperaatioita on juuri nyt pääasiassa Bahmutissa. Taisteluissa on luultavasti noin 6 000 varsinaista palkkasotilasta ja ehkä vielä 20 000–30 000 värvättyä, joista monet tulevat vankiloista, kertoi Milley edustajainhuoneen asevoimien komitealle yhdessä Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin kanssa.

– Ja he kärsivät valtavasti tappioita Bahmutin alueella, ukrainalaiset aiheuttavat näille kavereille paljon kuolemaa ja tuhoa.

Taistelu Bahmutista on muuttunut teurastusjuhlaksi venäläisille, Milley totesi.

"Ukrainalaiset ovat taistelleet todella, todella hyvin"

Milleyn mukaan ukrainalaisten aluepuolustus on ollut tehokasta ja käynyt venäläisjoukoille kalliiksi.

– Viimeisen 20-21 päivän aikana venäläiset eivät ole edistyneet Bahmutissa ja sen ympäristössä lainkaan. Bahmutista on tullut venäläisten teurastusjuhla. Heidät on lyöty Bahmutissa, ukrainalaiset ovat taistelleet todella, todella hyvin.

Milley puhutteli puheessaan myös Venäjän liittolaisia ja Kiinaa, joka ei ole virallisesti tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa. Yhdysvaltalaiskomentajan mukaan Kiina, Venäjä ja Iran ”lähentyvät toisiaan” ja ovat "jatkuva ongelma" tulevina vuosina.

Bahmut kartta 28.3.2023
Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungin ja sen ympäristön rintamatilanne 28. maaliskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

Venäjän ja Kiinan suhteiden lähentyminen huolena

Erityisesti Venäjän ja Kiinan suhde aiheutti huolta.

– En kutsuisi sitä todelliseksi, täydeksi liitoumaksi, mutta näemme heidän [Venäjän ja Kiinan] jatkuvasti lähentyvän toisiaan. Se on huolestuttavaa.

Kiina yrittänyt esiintyä rauhanneuvottelijana

Viime viikolla Kiinan johtaja Xi Jinping tapasi presidentti Vladimir Putinin Moskovassa. Kiina on viime viikkoina toistuvasti yrittänyt esiintyä rauhanvälittäjänä.

Viime kuussa julkaistussa epämääräisesti muotoillussa kannanotossaan Kiina esitti vetoomuksensa tulitauon ja rauhanneuvottelujen puolesta.

Länsimaat ovat suhtautuneet Kiinan esittämiin aikomuksiin hyvin epäilevästi. Jotkut länsimaiden tahot ovat ilmaisseet huolensa siitä, että joitakin merkkejä olisi siitä, että Venäjä painostaa Kiinaa antamaan tappavaa apua.

Lue myös:

    Uusimmat