Yhdysvaltain velkakattokiistassa ei vielä sopua

Presidentti Bidenin mukaan erimielisyyksiä on yhä.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin ja republikaanijohtaja Kevin McCarthyn keskusteluissa velkakattokiistassa ei saatu aikaan sopimusta. McCarthy kertoi asiasta varhain tiistaina Suomen aikaa.

Edustajainhuoneen puhemies McCarthy sanoi kokeneensa, että keskustelut olivat tuottoisia niillä alueilla, joilla kaksikon näkemykset eriävät toisistaan. McCarthyn mukaan neuvottelijat työskentelevät edelleen ja hän tulee puhumaan Bidenin kanssa joka päivä, jotta sopimus saataisiin aikaan. Hän kommentoi asiaa toimittajille poistuessaan Valkoisesta talosta.

Presidentti Biden sanoi aiemmin suhtautuvansa luottavaisesti siihen, että neuvottelut edistyisivät jonkin verran. Tapaamisen jälkeen presidentti sen sijaan käytti lausunnossaan hyvin samanlaista kieltä kuin McCarthy. Biden kuvaili keskusteluja niin ikään tuottoisiksi, mutta sanoi erimielisyyksiä yhä olevan.

Arvioitu raja lähestyy

Velkakaton nostaminen on kiistakapula kongressin republikaanijohtoisen edustajainhuoneen ja demokraattipresidentti Bidenin hallinnon välillä. Jos nostoa ei tehdä, Yhdysvallat jättäisi ensimmäistä kertaa historiassaan velanhoitokulunsa maksamatta.

Valtiovarainministeri, demokraatti Janet Yellen on varoittanut, että raja voi tulla vastaan jo kesäkuun alussa. Kongressin puolueeton budjettitoimisto taas on ennustanut rajan tulevan vastaan kesäkuun puolessa välissä.

Valtiovarainministeriö on varoittanut synkistä seurauksista, jos maa ei pysty maksamaan laskujaan. Tällöin Yhdysvallat ei kykenisi maksamaan liittovaltion työntekijöille palkkaa ja korot nousisivat. Seuraukset tuntuisivat myös globaaleilla markkinoilla.

Republikaanit ovat esittäneet vaatimuksia menoleikkauksista ehtona velkakaton nostamiselle. Republikaanit ovat vaatineet, että tilikaudella 2024 käytetään vähemmän rahaa kuin 2023. Biden taas on painottanut, ettei velkakattokiistaan saada molempien puolueiden hyväksymää sopimusta puhtaasti republikaanien ehdoilla.

Lue myös:

    Uusimmat