Putin syyttää Ukrainaa valtionterrorismista – MTV seuraa sotaa

MTV Ukrainassa: Tämän vuoksi rintamalle tarvitaan puoli miljoonaa taistelijaa lisää 2:50
MTV Ukrainassa: Tämän vuoksi rintamalle tarvitaan puoli miljoonaa taistelijaa lisää

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 20. joulukuuta 2023.

  • Putin: Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssa

  • EU:n huippukokous päätti 14. joulukuuta avata jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa

  • Zelenskyin mukaan Ukraina hidastaa talvisin sotilasoperaatioitaan, oli kyse sitten vastahyökkäyksestä tai puolustuksesta

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.09: Putin syytti Ukrainaa valtionterrorismista

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatii keskiviikkona vahvaa reagointia Ukrainaa tukevien ulkomaisten agenttien pyrkimyksiin horjuttaa Venäjän vakautta.

Videoidussa lausunnossa Putin sanoi Ukrainan hallinnon lähteneen terrorististen menetelmien ja käytännössä valtioterrorismin tielle ulkomaisten tiedustelupalvelujen tuella.

Venäjän rautateitä vastaan on tehty lukuisia sabotaasiyrityksiä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa. Venäjä on kertonut myös torjuneensa useita lennokki-iskuja. Sekä sabotaasiyrityksistä että lennokki-iskuista on usein syytetty Ukrainaa.

15.36: Suomen Akatemialta miljoonien tuki ukrainalaistutkijoille

Suomen Akatemia on myöntänyt kaksi miljoonaa euroa yli kahdenkymmenen Ukrainasta paenneen tutkijan tukemiseksi. 

Rahoitus kattaa Ukrainasta kutsuttujen tutkijoiden matka- ja elinkustannuksia Suomessa. Tutkijoita on 24.

Kutsutulla tutkijalla tulee olla tohtorintutkinto. Lisäksi rahoitus edellyttää sitä, että tutkija ei ole voinut jatkaa tutkimustaan Ukrainassa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi.

Akatemia ei julkaise suomalaisten kutsujien tai Ukrainasta kutsuttujen tutkijoiden nimiä, jotta heidän turvallisuutensa ei vaarantuisi.

14.11: Kiova tehostaa asetuotantoaan – ensi vuonna valmistuu miljoona lennokkia

Kiova aikoo valmistaa ensi vuonna miljoona FPV-lennokkia ja yli 11 000 keskipitkän sekä pitkän kantaman hyökkäyslennokkia. Lennokeille on Reutersin mukaan paljon kysyntää etulinjassa. 

Lennokkien valmistuksesta kertoi Ukrainan strategisen teollisuuden ministeri.

FPV-lennokit ovat alun perin siviilikäyttöön tarkoitettuja pieniä drooneja.

Ukraina on käyttänyt FPV-lennokkeja Venäjän hyökkäyssodan alusta asti. Maa on pyrkinyt lisäämään kotimaista asetuotantoaan varmistaakseen vakaat toimitukset, jotta se ei olisi riippuvainen yksinomaan kumppaneiden avusta.

Moskovan joukot ottivat taktiikan sittemmin käyttöönsä, ja nyt niillä arvioidaan olevan käytössään paljon enemmän kyseisiä lennokkeja.

13.55: Ukraina linnoittaa Valko-Venäjän vastaista rajaansa

Ukraina on viime viikkoina ponnistellut kenttälinnoitusten parantamiseksi, kun sen joukot ovat siirtyneet puolustusasemiin suuressa osassa rintamalinjaa, kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö viestipalvelu X:ssä.

Tämä on seurausta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin marraskuussa esittämistä kehotuksista nopeuttaa linnoittamista tärkeillä alueilla. 

Yhdessä osassa Ukraina on pyrkinyt parantamaan Valko-Venäjän vastaisen rajansa puolustusta lohikäärmehampailla, piikkilangalla ja panssarintorjuntakaivannoilla. Linnoituksia on brittiministeriön mukaan paranneltu joulukuun 2023 puolivälistä alkaen. Lohikäärmeen hampaat ovat kolmion muotoisia panssarintorjuntaesteitä.

Venäjä jatkaa paikallisia hyökkäyksiä useilla alueilla, mutta britit kertovat yksittäisten hyökkäyksten olevan harvoin.

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjän suuri läpimurto on epätodennäköinen ja rintamaa kuvaillaan pysähtyneeksi. 

13.10: Venäjän tuomioistuin langetti Googlelle miljoonien sakot

Venäläinen tuomioistuin langetti keskiviikkona Alphabet-yhtiön Googlelle 4,6 miljardin ruplan (noin 46,5 miljoonaa euroa) sakon.  Aiheesta kertoi uutistoimisto TASS.

Sakko perustuu siihen, että Venäjän mukaan Google ei poistanut niin sanottua "väärennettyä" tietoa Ukrainan konfliktista.

Venäjä on Ukrainaan hyökättyään ollut toistuvasti riidoissa ulkomaisten teknologiayhtiöiden kanssa muun muassa sisällöstä, sensuurista ja tiedoista.  

9.44: Putinilta varoitus ulkomaisille agenteille, jotka "pyrkivät horjuttamaan Venäjää"

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatii vahvaa reagointia Ukrainaa tukevien ulkomaisten agenttien pyrkimyksiin horjuttaa Venäjän vakautta.

Videoidussa lausunnossa Putin sanoo Ukrainan hallinnon lähteneen terrorististen menetelmien ja käytännössä valtioterrorismin tielle ulkomaisten tiedustelupalvelujen tuella. Putinin mukaan ulkomaisten agenttien yritykset horjuttaa Venäjän poliittista ja sosiaalista tilannetta on pysäytettävä.

Venäjän rautateitä vastaan on tehty lukuisia sabotaasiyrityksiä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa. Venäjä on kertonut myös torjuneensa useita lennokki-iskuja. Sekä sabotaasiyrityksistä että lennokki-iskuista on usein syytetty Ukrainaa.

9.20: Vapaaehtoiset kehittivät itse "rintamarantakirpun", mutta lahjoitusten väheneminen syö resursseja

Kun tarve on kova, myös ratkaisut keksitään. Ukrainassa kautta rintamalinjojen on käytössä itse kehitettyjä ja vapaaehtoisien rakentamia niin sanottuja rintamarantakirppuja.

Vapaaehtoiset kertovat myös, että lahjoitusten määrä on romahtanut sodan ensivuodesta.

Ukrainalaisjärjestö valmistaa rintamalle käsin taottuja sotakirppuja – MTV Uutisten toimittaja pääsi koeajolle 2:20
Katso videolta, miten itse kehitetyt rintamakirput toimivat.

7.35: Ukraina: Ilmatorjunta ampunut alas lennokkeja

Ukrainan ilmatorjunta kertoo torjuneensa 18 Venäjän ampumasta 19 lennokista yön aikana.

5.16: Yhdysvaltain senaatin johtajat: Ukrainan apupakettia ei saada läpi loppuvuoden aikana

Yhdysvallat ei saa tehtyä päätöstä Ukrainan uudesta apupaketista loppuvuoden aikana, kertoivat maan senaatin republikaani- ja demokraattijohtajat tiistaina paikallista aikaa.

Demokraattijohtaja Chuck Schumerin ja republikaanijohtaja Mitch McConnellin yhteisessä tiedotteessa todettiin neuvottelijoiden jatkavan työtä sovun aikaansaamiseksi.

Johtajat toivoivat myös, että neuvottelujen päätteeksi senaatti saisi nopeasti tehtyä päätöksen apupaketista ensi vuoden alussa.

(STT – AFP)

Tiistai 19.12.2023.

21:49: Zelenskyi haluaa neuvotella Orbanin kanssa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo haluavansa neuvotella Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kanssa ratkaisun löytymiseksi heidän erimielisyyksiinsä. Zelenskyi puhui tiedotustilaisuudessa tänään.

Viime viikolla EU-johtajien huippukokouksessa Orban esti päätöksen 50 miljardin euron tukipaketista Ukrainalle.

Tiedotustilaisuudessa Zelenskyi sanoi myös luottavansa siihen, että Yhdysvallat ei petä Ukrainaa. Hän kuitenkin viittasi ensi vuonna pidettäviin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja sanoi, että äänestyksellä saattaa olla suuri vaikutus Ukrainan ja Venäjän välisen sodan kulkuun.

(STT)

20.04: Ukraina aikoo tuottaa ensi vuonna miljoona dronea

Ukraina aikoo tuottaa ensi vuonna miljoona dronea, kertoo presidentti Volodymyr Zelenskyi. Ukraina on panostanut sodan alettua kotimaiseen asetuotantoon. Zelenskyi kommentoi tänään sotaa lehdistötilaisuudessa.

Presidentti sanoo myös, että hänellä ja maan asevoimien komentajalla Valeri Zaluzhnyilla on toimiva työskentelysuhde. 

Kaksikon välit ovat nousseet viime aikoina otsikoihin. Sekä ukrainalaiset että ulkomaiset mediat ovat uutisoineet kitkasta Zaluzhnyin ja Zelenskyin välillä. 

Esimerkiksi viime kuussa Zaluzhnyi antoi kommentteja, että rintamalla olisi pattitilanne. Zelenskyi kiisti asevoimien komentajan väitteen. 

(Reuters-MTV-STT)

15.53: Italian hallitukselta rohkaiseva päätös – Ukrainan tukemista jatketaan

Italian hallitus on hyväksynyt asetuksen, jonka nojalla maa voi jatkaa Ukrainan sotaponnistelujen tukemista erilaisilla tarvikkeilla vuoden 2024 loppuun saakka.

Italian hallituksen asetus pitää sisällään sotilaallisen tuen lisäksi kaikenlaisia tarvikkeita, joita Ukraina tarvitsee, esimerkiksi generaattoreja. Seuraavaksi maan parlamentin täytyy vahvistaa hallituksen päätös. (Reuters)

15.16: Venäjä moitti Suomen suurlähettilästä DCA-sopimuksesta

Venäjän ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan puhutelleensa Suomen suurlähettilästä Antti Helanterää Venäjällä Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyösopimuksesta. Aiheesta uutisoitiin Venäjällä ja Suomessa.

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan STT:lle, että todellisuudessa Suomi teki aloitteen tapaamiseen kertoakseen valtioneuvoston viime viikon päätöksestä, jotka koskivat itärajan sulkemista.

Samassa tapaamisessa Venäjän ulkoministeriö ilmaisi näkemyksensä Suomen ja Yhdysvaltain DCA-sopimuksesta.

Venäjän ulkoministeriö jätti kuitenkin tiedotteessaan mainitsematta, että tapaaminen järjestettiin alun perin itärajan vuoksi.

14.16: Putin: Ukraina Natossa ei käy Venäjälle kymmenen vuoden päästä, eikä kahdenkymmenen

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää Yhdysvaltoja Euroopan hyväksi käyttämisestä omien intressiensä ajamiseen. Putin sanoo, ettei Venäjä suunnittele sotaa Eurooppaa vastaan.

Puhuessaan korkea-arvoisille puolustushallinnon henkilöille Putin sanoi, että Venäjä aikoo toimia omien intressiensä pohjalta riippumatta siitä, minkälaisia sopimuksia Ukraina yrittää saada aikaan.

– Ukrainan Nato-jäsenyys ei käy Venäjälle kymmenen vuoden päästä, eikä kahdenkymmenen, Putin lausui.

(Reuters)

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat