USA: Putinin avustajat ovat liian peloissaan kertoakseen totuutta huonosta sotaonnesta – "Se on ongelma, kun ympäröit itsesi jees-miehillä"

Alkaako Putinin asema oikeasti rakoilla? 8:06
Alkaako Putinin asema oikeasti rakoilla?

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kokenut saaneensa neuvonantajiltaan harhaanjohtavaa tietoa Ukrainan sodasta, mikä on johtanut tämän suhteiden heikentymiseen hänen lähipiirinsä kanssa, kertoo Valkoinen talo.

Valkoinen talo nojaa tietonsa asiasta Yhdysvaltain keräämään tiedustelutietoon.

– Meillä on tietoa, että Putin on kokenut tulleensa Venäjän armeijan harhaanjohtamaksi, mikä on aiheuttanut jännitteitä hänen ja armeijan johdon välillä, sanoi Valkoisen talon viestintäjohtaja Kate Bedingfield.

Yhdysvaltojen mukaan Putin ei ole saanut todenmukaista tietoa esimerkiksi Venäjän joukkojen heikosta suorituskyvystä Ukrainassa tai siitä, miten paljon Venäjän talous on kärsinyt pakotteista. Putin ei ole myöskään tiennyt, että Venäjä on joutunut lähettämään varusmiehiä sotimaan Ukrainaan.

Syynä on se, että Putinin lähipiiri on pelännyt kertoa tälle totuutta tilanteesta.

"Putin luullut, että asiat ovat sujuneet paremmin"

Myös nimettömänä pysytellyt korkea-arvoinen EU-lähde kertoo Guardianille, että Yhdysvaltain tiedot ovat linjassa eurooppalaisten näkemyksien kanssa.

– Putin on luullut, että asiat ovat sujuneet paremmin kuin ne ovatkaan. Se on ongelma, kun ympäröit itsesi jees-miehillä tai istut heidän kanssaan vain hyvin pitkän pöydän ääressä, diplomaatti sanoi viitaten uutiskuviin, jossa Putin on tavannut ihmisiä istuen pitkän pöydän päässä, usein metrien päässä keskustelukumppaneistaan.

Myös Britannian tiedusteluelimen GCHQ:n johtaja Jeremy Fleming sanoi australialaisessa yliopistossa pitämässään puheessa torstaina, että Putinin neuvonantajat pelkäävät kertoa tälle totuutta tämän epäonnistuvasta sotastrategiasta Ukrainassa.

Flemingin mukaan Putin on aliarvioinut niin ukranalaisten vastarinnan, kansainvälisen yhteisön yhtenäisyyden Venäjää vastaan ja talouspakotteiden vaikutukset.

– Olemme nähneet venäläisten sotilaiden -- joilta puuttuu niin aseita kuin moraalia -- kieltäytyvän käskyistä, sabotoivan omaa varustustaan ja jopa ampumalla vahingossa alas oman lentokoneensa, Fleming sanoi.

– Ja vaikka Putinin neuvonantajat pelkäävät kertoa tälle totuuden, täytyy hallinnolle olla kuitenkin kristallinkirkasta näiden virhearviointien laajuus ja se, mitä on menossa, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat