Yhdysvaltain senaatti hyväksyi lain samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden turvaamiseksi

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt lakialoitteen, joka turvaa samaa sukupuolta olevien oikeuden avioliittoon liittovaltion tasolla.

Se sai kannatusta sekä demokraattien että republikaanien leiristä, ja aloite hyväksyttiin äänin 61–36.

Laista äänestetään vielä uudelleen maan edustajainhuoneessa, jonka jälkeen se vaatii presidentti Joe Bidenin allekirjoituksen.

Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot ovat olleet sallittuja Yhdysvalloissa vuodesta 2015 lähtien, jolloin maan korkein oikeus antoi asiasta päätöksen.

Selvästi konservatiivienemmistöinen tuomioistuin kuitenkin kumosi kesällä aborttioikeuden liittovaltion tasolla turvanneen liki 50 vuotta vanhan päätöksensä ja siirsi päätäntävallan takaisin osavaltioille.

Monet alkoivat päätöksen myötä pelätä, että tasa-arvoiselle avioliittolaille voisi käydä samoin.

Osavaltio joutuisi kielloistaan huolimatta hyväksymään toisaalla solmitut liitot

Senaatin tuoreeltaan läpäissyt laki ei edellytä osavaltioita laillistamaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Laki kuitenkin vaatii, että osavaltiot mahdollisista omista kielloistaan huolimatta tunnustavat toisessa osavaltiossa solmitun samaa sukupuolta olevan parin avioliiton.

Jos Yhdysvaltain korkein oikeus päätyisi kumoamaan vuonna 2015 antamansa tasa-arvoiset avioliitot laillistavan päätöksen, liitot kieltävä osavaltio joutuisi siis edelleen hyväksymään toisaalla solmitut liitot.

Uuden lain puitteissa sama vaatimus koskisi myös keskenään eri ihonväriä olevien parien avioliittoja, joiden on pelätty niin ikään olevan uhattuna korkeimman oikeuden kesäisen päätöksen jälkimainingeissa.

Kyselytutkimusten perusteella merkittävä enemmistö yhdysvaltalaisista tukee tasa-arvoista avioliittoa, mutta aihe on siitä huolimatta kiistelty Yhdysvalloissa.

Kaikkiaan 36 republikaanisenaattoria äänesti tiistaina lakia vastaan, ja uskonnollinen oikeisto on pitkälti samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastaan.

Edustajainhuoneen tuleva äänestys nähdään muodollisuutena

Politicon mukaan lain uskotaan menevän helposti läpi myös edustajainhuoneen tulevassa äänestyksessä, sillä edellisellä kerralla sen puolesta äänesti kaikkien demokraattien kongressiedustajien lisäksi liki 50 republikaania.

Edustajainhuoneessa kongressiedustajat hyväksyivät tasa-arvoiset avioliitot turvaavan lakialoitteen jo heinäkuussa.

Senaatissa asian eteneminen on sen sijaan ollut hitaampaa. Laista äänestettiin edellisen kerran kaksi viikkoa sitten, jolloin kaikki 50 demokraattisenaattoria ja 12 republikaania äänestivät sen puolesta, että laki etenee senaatissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan edustajainhuoneen tuleva äänestys nähdään muodollisuutena, jossa kongressin kahden kamarin aiheesta hyväksymät lait sovitetaan yhteen ennen kuin kokonaisuudelle haetaan Bidenin hyväksyntä.

Demokraatit ovat pyrkineet edistämään lakia kiireen vilkkaa, sillä puolue menetti marraskuun alussa järjestettyjen välivaalien myötä enemmistöasemansa edustajainhuoneessa.

Senaatissa demokraatit saivat pidettyä hienoisen enemmistön, mutta jakautunut kongressi merkitsee sitä, että Bidenin ja demokraattien on jatkossa huomattavasti vaikeampi saada lakiesityksiään hyväksytyksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja