Video: Yhdysvaltain puolustusministeri Mattis vierailee Suomessa – tapaa presidentti Niinistön

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis ja presidentti Sauli Niinistö tapasivat Helsingissä 18:42

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis aloittaa tänään Suomen-vierailunsa. Hän tapaa puolenpäivän jälkeen presidentti Sauli Niinistön Presidentinlinnassa.

Mattisin vierailu kestää tiistaihin. Hänen on määrä vierailunsa aikana tavata kahden kesken myös puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) kanssa. Niinistö kutsui Mattisin Suomeen maaliskuussa. Kolmen kesken tapaavat Mattis, Niinistö sekä Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

MTV näyttää Mattisin ja Niinistön tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä nettisivuillaan klo 13.15 alkaen. 

Ministeri Niinistö sanoi STT:lle lauantaina, että kolmenvälinen tapaaminen on luonteva muun muassa maiden yhteisten sotaharjoitusten vuoksi. Kaikki osallistuivat esimerkiksi Ruotsin suureen Aurora-sotaharjoitukseen syyskuussa.

Kenraalilegenda Jim Mattis saapuu Suomeen 1:42

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Matti Pesu arvioi STT:lle, että kolmen kesken tapaaminen tuskin jää ainoaksi laatuaan.

– Ymmärtääkseni tässä on viime aikoina kaavailtu ja alemmalla tasolla valmisteltu kolmikantaista yhteistyötä, Pesu kertoi lauantaina.

Ministeri Niinistö pitää Mattisin vierailua osoituksena siitä, että yhteistyö tyydyttää molempia osapuolia.

– Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyö on merkityksellistä ja molempia puolia hyödyttävää, hän kuvailee STT:lle.

Mattis: Liittoutuneet selviävät 2:45

Pohjoinen ryhmä ja Pohjoismaat

Mattisin on määrä osallistua myös niin sanotun Pohjoisen ryhmän työistuntoon. Ryhmän kokoukseen osallistuvat Pohjoismaiden, Baltian maiden, Hollannin, Britannian, Saksan ja Puolan puolustusministerit.

Istunnossa keskustellaan Pohjois-Euroopan turvallisuuskysymyksistä sekä alueellisesta ja transatlanttisesta puolustusyhteistyöstä.

Maanantaina ja tiistaina Suomessa pidetään myös Pohjoismaiden puolustusministerien kaksipäiväinen kokous. Pohjoismaiset ministerit keskustelevat muun muassa yhteishankinnoista ja harjoitusyhteistyöstä sekä allekirjoittavat ilmatilannekuvayhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan.

Suomi on tänä vuonna pohjoismaisen puolustusyhteistyön Nordefcon puheenjohtajamaa.

Mattis puolestaan jatkaa keskiviikoksi Belgiaan. Euroopan-vierailunsa hän päättää Britanniassa perjantaina. 

Kenraali James"Mad Dog"Mattis nousee Yhdysvaltain puolustusministeriksi 1:53

Lue myös:

    Uusimmat