Yhdysvaltain päätös jättää velkojaan maksavalle Venäjälle kolme epämieluisaa reittiä

Mitä Ukrainassa paljastuneista Venäjän julmuuksista seuraa? 10:04
Mitä Ukrainassa paljastuneista Venäjän julmuuksista seuraa?

Yhdysvallat koventaa entisestään Venäjään kohdistuvia talouspakotteitaan. Uusin päätös keventänee maan sotakassaa entisestään.

Yhdysvallat lopetti kokonaan Venäjän mahdollisuuden maksaa dollarimääräisiä valtionvelkojaan yhdysvaltalaisten pankkien tileiltä.

Venäjän varat näissä pankeissa olivat jo ennalta jäädytetyt, mutta Yhdysvaltain valtiovarainministeriö oli myöntänyt Venäjälle luvan maksaa tapauskohtaisesti joitain valtionvelkojensa eriä jäädytetyillä varoilla. Nyt tämä helpotus poistuu.

Asiasta uutisoivat muun muassa Reuters ja Bloomberg.

Venäjälle jää teoriassa kolme reittiä

Yhdysvallat pyrkii ratkaisullaan painostamaan Moskovaa käyttämään velanhoidossa joko Venäjällä sijaitsevia dollarivarantojaan tai tuoreita tulovirtojaan – tai ajautumaan maksukyvyttömäksi. Jokainen vaihtoehto teoriassa heikentää Venäjän kykyä rahoittaa sotimistaan Ukrainassa.

Viime päivinä paljastuneet Venäjän joukkojen raakuudet Ukrainan siviiliväestöä kohtaan ovat lisänneet myös Yhdysvalloissa painetta korottaa panoksia Moskovan taloudellisessa painostuksessa.

Luottoluokittajien kirjoissa Venäjä on jo maksukyvyttömyyden rajalla. Toistaiseksi maa on hoitanut velkamenonsa sopimusten mukaisesti. Maksamaton velkaerä tai sopimuksen vastainen velanmaksu ruplissa tekisi Venäjän valtiosta virallisesti maksukyvyttömän, vaikka sillä olisi paperilla varaa.

Noin puolet Venäjän 640 miljardin dollarin arvoisesta kulta- ja ulkomaanvaluuttareservistä on jäädytetty Venäjän ulkopuolisissa pankeissa.

Venäjä uhkaa katkaista kaasutoimitukset, jos ei saa maksuja ruplina – mistä on kyse? 7:48
Aiemmin Venäjä uhkaa katkaista kaasutoimitukset, jos ei saa maksuja ruplina – mistä oli kyse?

Lue myös:

    Uusimmat