Luottoluokittaja: Venäjän maksukyvyttömyys on lähellä – maa kieltää ulkomaisen valuutan myynnin

Venäjällä protesteja sotaa vastaan kymmenissä kaupungeissa - poliisi pidättänyt yli 2000 ihmistä 2:06
Venäjällä protesteja sotaa vastaan kymmenissä kaupungeissa.

Venäjä on keskeyttänyt ulkomaisten valuuttojen myymisen maassa, Venäjän keskuspankki ilmoitti varhain keskiviikkona. Kielto on voimassa puoli vuotta eli 9. syyskuuta asti.

Kiellon aikana venäläiset eivät voi vaihtaa ruplia ulkomaisiin valuuttoihin venäläispankeissa. Kansalaiset kuitenkin saavat edelleen vaihtaa ulkomaista valuuttaa rupliksi.

Ruplan arvo on romahtanut täydellisesti viime päivinä, kun Venäjää vastaan Ukrainan sodan takia asetetut tiukat pakotteet astuivat voimaan. Pakotteilla muun muassa jäädytettiin suuri osa Venäjän ulkomaisen valuutan varannoista, mikä kavensi huomattavasti Venäjän hallituksen mahdollisuuksia ylläpitää ruplan arvoa.

Ruplan arvon romahdus merkitsee kaiken ulkomaisen kallistumista Venäjällä.

Venäjän luokitus roskasarjaan

Sodan vuoksi asetettujen pakotteiden myötä Venäjä on suljettu pitkälti kansainvälisten talousmarkkinoiden ulkopuolelle.

Tiistaina luottoluokittaja Fitch laski Venäjän luottoluokituksen luokasta B luokkaan C, ja arvioi että Venäjä ajautuu maksukyvyttömyyteen lähiaikoina.

Morgan Stanley -sijoituspankki arvioi hiljattain, että Venäjä voi ajautua maksukyvyttömyyteen jo huhtikuussa.

Muutkin luottoluokittajat ovat laskeneet Venäjän valtionlainat roskaluokkaan. Fitch oli laskenut luokitusta jo aiemmin tässä kuussa. Fitch perusteli uusinta luokituksen laskua sillä, että viimeaikaiset tapahtumat olivat heikentäneet entisestään Venäjän kykyä maksaa valtionlainoja.

Lue myös:

    Uusimmat