Yhdysvaltain hallinnon voimistuva abortin vastainen linja vaikuttaa myös maailmanjärjestö YK:n toimintaan – “Ihmisoikeusagendaa yritetään paikoin määrittää uudelleen”

Yhdysvaltain aborttipolitiikka vaikuttaa YK:n toimintaan 2:04

Yhdysvaltain hallinnon abortin vastaisuus vaikuttaa myös maailmanjärjestö YK:n toimintaan. Suomen YK-edustuston suurlähettilään Kai Sauerin mukaan Yhdysvaltain jyrkempi linja näkyy muun muassa naisia auttavien YK-järjestöjen rahoituksessa. MTV Uutisten haastattelussa Suomen YK-lähettiläs sanoo olevansa huolissaan suurvaltojen asennemuutoksesta tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kohtaan.

Yhdistyneiden Kansakuntien eli YK:n päärakennus seisoo synkkänä sateisessa New Yorkin keväässä. Suurista juhlavuosista kuten Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoituksesta on vain muutama vuosi, mutta se tuntuu kaukaiselta.

– Poliittinen ilmapiiri on vähän muuttunut Yhdysvalloissa ja muualla. Onnistuneita prosesseja kyseenalaistetaan. Aika moni arvioi, ettei vastaavia sopimuksia tänä päivänä enää saataisi aikaiseksi, Sauer sanoo.

Toisen maailmansodan jälkeen perustetun maailmanjärjestön tehtävä on edistää rauhaa ja ihmisoikeuksia. Väistyvän suurlähettiläs Sauerin mukaan nykyhallintojen suhtautuminen ihmisoikeuksiin on muuttunut.

– Suurvaltojen roolin tiukentuminen ihmisoikeuskysymyksissä huolestuttaa. Ihmisoikeusagendaa yritetään paikoin määrittää uudelleen. Suomen tyyppisiltä mailta vaaditaan enemmän ponnisteluja.

"Pidetään ihmisoikeuslippua korkealla"

Sauer aloitti suurlähettiläänä Barack Obaman ollessa presidenttinä. Nykyisen presidentin Donald Trumpin asenne on YK:ta ja kansainvälistä yhteistyötä kohtaan edeltäjäänsä jyrkempi.

Asennemuutos näkyy sekä niukempana budjettina että konservatiivisempana politiikkana. Trumpin hallinnon abortin vastaisuus on vähentänyt muun muassa YK-järjestöjen kykyä toimia naisten hyväksi.

– Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvissä kysymyksissä Yhdysvaltain rahoitus on kanavoitu muualle kuin näitä arvoja edistäviin YK-järjestöihin. Käytännössä puhutaan abortista, Sauer sanoo.

Yhdysvallat vastusti viime kuussa yhteistä YK:n päätöslauselmaa, jossa pyrittiin vähentämään raiskausta sodankäynnin välineenä. Yhdysvallat katsoi raiskauksen uhrien seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen sallivan liikaa abortin. Näkemys noudattaa Yhdysvaltain maan sisäisiä tapahtumia, sillä useampi osavaltio on äänestänyt lähiaikoina tiukempien aborttilakien puolesta.

– Huolestuttaa siinä mielessä, että Yhdysvaltojen painoarvolla olisi käyttöä monien meille tärkeiden asioiden edistämisessä. Tämä (aborttiasia) on yksi niistä, mutta myös tasa-arvo ja ihmisoikeudet yleisemminkin.

Äärioikeiston nousu heijastuu myös YK:n toimintaan. Suomelta, Euroopan Unionilta ja YK:lta Sauer toivoo kansallismielisemmässä maailmassa johtajuutta.

– Tällä hetkellä YK on paineen alla, joten siihen olis syytä keskittyä, kuten yleisemminkin tällaisen kansainvälisen sääntömääräisen järjestelmän puolustamiseen. Pidetään ihmisoikeuslippua korkealla.

Lue myös:

    Uusimmat