Mainos

Yhdysvalloissa valitsijamiehet äänestävät presidentistä

Yhdysvalloissa presidentinvaalin valitsijamiehet äänestävät tänään maan tulevasta presidentistä. Yhteensä 538 valitsijamiestä kokoontuu osavaltioiden pääkaupunkeihin ja Washingtoniin valitsemaan presidentin.  

Vaalit voittanut republikaanien ehdokas Donald Trump sai taakseen 306 valitsijamiestä, kun valintaan tarvitaan vain 270. Vaikka demokraattien Hillary Clinton sai yli kolme miljoonaa ääntä enemmän, hän hävisi valitsijamiesten määrässä selvästi Trumpille.

Demokraatit ovat käyneet kampanjaa, jolla Trumpin valitsijamiehiä on painostettu hylkäämään ehdokkaansa. Toistaiseksi vain yksi republikaanien valitsijamies, Christopher Suprun Teksasista, on ilmoittanut, ettei äänestä Trumpia.

– Trump on osoittanut päivittäin, ettei hänestä ole presidentiksi. Presidentinvaalin tulos ei ole kirkossa kuulutettu: valitsijamiehet voivat vielä toimia maan parhaaksi, Suprun kirjoitti New York Timesissa joulukuun alussa.

Eivät ole koskaan muuttaneet vaalitulosta

Valkoisen talon tulevan esikuntapäällikön Reince Preibusin mukaan demokraattien kampanjan tarkoituksena on Yhdysvaltain vaalijärjestelmän rapauttaminen.

– Jotkut valitsijamiehistämme ovat saaneet jopa 200 000 sähköpostia. Se ei tule muuttamaan mitään, Preibus uhosi.

Jos Trumpin valitsijamiehistä 37 luopuisi ehdokkaastaan, olisi tuloksena tasapeli. Tuolloin presidentin valitsisi edustajainhuone, jossa republikaaneilla on enemmistö.

Valitsijamiehet eivät ole koskaan Yhdysvaltain historiassa muuttaneet vaalin tulosta.

Vaalin lopputulos ei väittämättä selviä tänään, sillä osavaltioilla on useita päiviä aikaa kertoa äänimäärät. Presidentin valinta vahvistetaan 6. tammikuuta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.