Yhdysvalloilta varoitus: Pride-tapahtumissa kohonnut terroriuhka koko maailmassa

Yhdysvaltain ulkoministeriö julkaisi viime viikolla koko maailman kattavan varoituksen kansalaisilleen siitä, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavissa tapahtumissa on riski joutua väkivallan kohteeksi.

Varoitukseen ohjataan muun muassa Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystön sivuilla. Turvallisuustiedote on julkaistu viime perjantaina.

Ministeriö kehottaa kansalaisiaan ulkomailla erityiseen valppauteen mahdollisten terroritekojen, mielenilmausten ja väkivallan varalta.

– Ulkoministeriö on tietoinen lisääntyneestä mahdollisuudesta, että LGBTQI+ -henkilöihin ja tapahtumiin kohdistuu ulkomaisten terroristijärjestöjen inspiroimaa väkivaltaa.

Kirjainyhdistelmällä LGBTQI+ viitataan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin, kuten lesboihin, homoihin, bi-seksuaaleihin, transihmisiin, queereihin ja intersukupuolisiin.

Ministeriö kehottaa tarkkaavaisuuteen paikoissa, joissa on paljon turisteja, mukaan lukien Pride-juhlat ja paikat, joissa on runsaasti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä.

Viikkoa aikaisemmin Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto varoittivat, että ulkomaiset terroristijärjestöt ja niiden tukijat voivat etsiä mahdollisuutta hyväksikäyttää lisääntyviä Pride-kuukauteen liittyviä joukkokokoontumisia. Sen mukaan riski on kohonnut Yhdysvalloissa ja muissa länsimaissa, sillä ulkomaiset terroristijärjestöt kuten ISIS ovat julkaisseet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistövastaista retoriikkaa sekä kannustaneet iskemään näihin vähemmistöihin liittyviin tiloihin ja tapahtumiin.

Kesäkuussa vietetään kansainvälistä Pride-kuukautta, jolloin erilaisin tapahtumin edistetään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia myös Suomessa.

Kuinka Oslon terrori-isku vaikuttaa Helsinki Pride-tapahtumaan? 10:57

Vuonna 2022 keskusteltiin siitä, kuinka Oslon terrori-isku vaikuttaa Helsinki Pride-tapahtumaan.

Lue myös:

    Uusimmat