Yhdenvertaisuusvaltuutettu patistaa puuttumaan seksuaalivähemmistöjen häirintään: hälyttävän moni on kokenut syrjintää ja fyysistä uhkaa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin sekä Pride-tapahtumiin kohdistuvaan häirintään ja vihaan on puututtava viipymättä, sanoo yhdenvertaisuusvaltutettu.

Erityisen huolestuttavia ovat yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan viestit nuorten kokemasta häirinnästä, syrjinnästä ja väkivallan pelosta. Esimerkiksi vuoden 2021 kouluterveyskyselyn tuloksista ilmenee, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista nuorista hälyttävän suuri osa on kokenut syrjintää ja fyysistä uhkaa.

– Viranomaisilla, työnantajilla ja koulutuksenjärjestäjillä on velvollisuus puuttua häirintään ja syrjintään sekä edistää aktiivisesti yhdenvertaisuutta, painottaa yhdenvertaisuusvaltuutettu tiedotteessa. Homo- ja transfobiaan on puututtava määrätietoisesti ja tehokkaasti, hän vaatii.

Kuluneena kesänä useisiin Pride-tapahtumiin on kohdistunut häirintää. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on kohdistettu vihaa ja heidän oikeuksiaan on kyseenalaistettu julkisessa keskustelussa, kuvailee yhdenvertaisuusvaltuutettu.

Esimerkiksi Savonlinnassa räjäytettiin elokuun lopulla pullopommi lähellä puistoa, jossa Pride-tapahtuma oli meneillään. Poliisi otti kiinni kaksi teini-ikäistä, joita epäillään pullopommin valmistuksesta.

Itä-Suomen poliisi kertoi tuoreeltaan, että ei ole varmuutta siitä, oliko pullopommi tarkoitettu häiritsemään Pride-tapahtumaa. Poliisi kertoi selvittävänsä myös sitä, liittyykö tapaus kaupungin taidelukiolaisiin kohdistuneisiin kiusaamistapauksiin.

Lue myös:

    Uusimmat