Yhdysvalloilta miljardien lisätuki Ukrainalle – "Sota voi venyä vielä kahdella vuodella"

Asiantuntijan arviot Ukrainan sodan käänteistä 9:27
Sotataidon dosentti Ilmari Käihkön arvion mukaan Yhdysvaltojen tuore tukipäätös voi tarkoittaa sitä, että sodan oletetaan jatkuvan vielä pitkään.

Tänään tulee kuluneeksi tasan kuusi kuukautta siitä, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan. Asiantuntijan mukaan Yhdysvaltojen tuore päätös miljardien lisätuesta antaa olettaa, että sota voi venyä vielä kahdellakin vuodella. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti tänään, että Yhdysvallat lähettää Ukrainalle lähes kolmen miljardin dollarin eli noin kolmen miljardin euron edestä lisää sota-apua.

Ilmoitus lisäavusta ajoitettiin sopivasti Ukrainan itsenäisyypäivälle.

Aleksanteri-instituutin vierailevan tutkijan ja sotataidon dosentti Ilmari Käihkön mukaan on huomionarvoista, että merkittävä tukija on jälleen Yhdysvallat, eikä Eurooppa.

– Euroopasta ei ole tullut hirveästi merkittäviä sotilastukipäätöksiä viime aikoina, eikä hyökkäyksellisesti merkittävää materiaalia [tukea].

– Yhdysvallat ymmärtääkseni jakoi tämä paketin siten, että siellä on tällaisia hyvin pitkän ajan kykyjä Ukrainalle. Eli oletus on se, että sota voi pitkittyä, puhutaan vuodella tai kahdella, Käihkö arvioi.

Sinikeltainen lippu liehuu Ukrainassa

Käihkön mukaan se, että Ukraina puolustautuu Venäjää vastaan maansa itsenäisyyspäivänä oma sinikeltainen lippu salossa liehuen, kasvattaa väistämättä ukrainalaisten maanpuolustustahtoa.

– Kyllähän siinä on tällaista vastakkainasettelua, että ”me ukrainalaiset vastaan te, venäläiset”, Käihkö sanoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyi ilmoitti hiljattain, että Ukrainan tavoitteena on ottaa takaisin siltä vallattuja alueita. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Käihkön mukaan siitä ei kuitenkaan ole vielä näkynyt todisteita, että Ukraina todellisuudessa kykenisi tässä vaiheessa sotaa laajempiin vastahyökkäyksiin.

Sotatieteiden dosentti arvioi kuitenkin, että sodan alkua värittänyt epävarmuus Ukrainassa on väistynyt.

– Siinä alkupäivinä kuitenkin pelättiin, että Venäjä ottaa Kiovan, Harkovan ja isoja osia Ukrainasta. Kyllä se uhka on väistynyt. Näyttää epätodennäköiseltä, että Venäjä nyt sellaista edes yrittäisi.

– Samaan aikaan, eihän Ukrainakaan ole pystynyt aloittamaan laajoja vastahyökkäyksiä , eikä Venäjälläkään näyttäisi olevan mitään laajoja reservejä. Kyllä se on [sotatilanne] vähän odottava ja junnaavakin, että siellä ei kartassa viime kuukauden alusta näy hirveitä muutoksia, Käihkö toteaa.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta koko Ilmari Käihkön vierailu Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lue myös:

    Uusimmat