Yhdysvalloilta 80 miljoonan dollarin aseapupaketti Taiwanille – yleensä tukea saavat vain itsenäiset valtiot

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto on hyväksynyt Taiwanille annettavan 80 miljoonan dollarin aseapupaketin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Taiwan saa tukea Yhdysvaltain ulkoministeriön ulkomaisen sotilaallisen rahoituksen ohjelman kautta. Ohjelman avulla sotilaallista apua on yleensä suunnattu vain itsenäisille valtioille.

Yhdysvallat ei ole tunnustanut Taiwanin itsenäisyyttä eikä mailla ole virallisia diplomaattisuhteita.

Tukipaketin voi odottaa suututtavan Kiinaa, joka pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, joka on yhdistettävä Kiinaan tarvittaessa sotilaallisesti.

Yhdysvaltain ulkoministeriö vakuutti, ettei apupaketin antaminen tarkoita minkäänlaista Taiwanin itsenäisyyden tunnustamista.

Apupaketti on hyväksyttävä vielä Yhdysvaltain kongressissa. Paketin hyväksymistä pidetään kuitenkin varmana, sillä molemmissa valtapuolueissa tuki Taiwanille on laajaa.

Aiemmin Yhdysvallat on tehnyt Taiwanin kanssa asekauppoja, joihin verrattuna Taiwanille nyt annettava aseapupaketti on vaatimaton.

Yhdysvallat kertoi myös heinäkuun lopulla antavansa sotilaallisen tukipaketin Taiwanille puolustusministeriön varastoista presidentin valtuuksiin kuuluvalla päätöksellä. Samankaltaisia tukipaketteja on myönnetty viime vuosina runsaasti Ukrainalle.

Lue myös:

    Uusimmat